Správy

Ďalšie prvenstvo novozámockej nemocnice: Jej oddelenie nadobudlo štatút kliniky

Jedno z oddelení nemocnice v Nových Zámkoch sa môže pochváliť skvelým úspechom. Stalo sa jediným pracoviskom svojho druhu na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie prvenstvo novozámockej nemocnice: Jej oddelenie nadobudlo štatút kliniky
Foto: Anton Hrachovský / Zdroj: Dnes24.sk

Oddelenie klinickej farmakológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Nové Zámky nadobudlo štatút kliniky. V súčasnosti ide o svojho druhu jediné klinické vzdelávacie pracovisko odboru klinická farmakológia na Slovensku.

Zriaďovaciu listinu a menovací dekrét prednostky Oddelenia klinickej farmakológie FNsP Nové Zámky a Lekárskej fakulty (LF) Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) prevzala vo štvrtok Klára Soboňová, primárka Oddelenia klinickej farmakológie FNsP NZ.

Naliehavá potreba

„Zriadenie kliniky odpovedá na naliehavú potrebu zabezpečenia špecializačného štúdia a ďalšieho vzdelávania špecialistov – klinických farmakológov – predovšetkým pre potreby lôžkových a ambulantných zdravotníckych zariadení na Slovensku, ako aj na urgentnú potrebu riešenia závažného nedostatku špecialistov – klinických farmakológov – v ďalších sektoroch systému zdravotníctva vrátane klinického výskumu a hodnotenia liečiv,“ skonštatoval Miroslav Žigrai, prodekan Lekárskej fakulty (LF) Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) pre postgraduálne vzdelávanie.

Oddelenie klinickej farmakológie vo FNsP Nové Zámky začalo svoju činnosť 1. decembra 1990.

Prečítajte si tiež

Výučbová základňa

Hlavnou náplňou jeho práce je aplikácia poznatkov a metód klinickej farmakológie priamo v klinickej praxi, čiže v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti hospitalizovaným alebo ambulantným pacientom.

Podieľa sa aj na hodnotení nových terapeutických postupov a významným spôsobom, už viac než 15 rokov, tiež na praktickej výučbe lekárov – budúcich špecialistov v klinickej farmakológii.

Preto sa oddelenie v spolupráci vedenia FNsP Nové Zámky s vedením LF SZU v Bratislave a v zmysle rozhodnutia rektora tejto univerzity stáva oficiálnou výučbovou základňou Katedry klinickej farmakológie LF SZU a nadobúda štatút kliniky.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM