Anton Hrachovský Samospráva

Ďalšie opravy ciest v Zámkoch sú schválené: Pribúdať by mali aj cyklopruhy

Opravou prejde ďalšia várka ciest v Nových Zámkoch. Realizovať by sa mala v roku 2020.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšie opravy ciest v Zámkoch sú schválené: Pribúdať by mali aj cyklopruhy
9
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Poslanci Nových Zámkov schválili na marcovom mestskom zastupiteľstve projekt s názvom „Obnova povrchov miestnych komunikácií – stavebné úpravy v meste Nové Zámky II. etapa“. Nadväzuje na zrealizovanú I. etapu obnovy povrchov ciest v meste.

Úseky 2. etapy

Kým 1. etapa obnovy ciest vyšla mesto na 955-tisíc eur vrátane DPH, predpokladanú cenu zákazky na druhú etapu odhadol vedúci finančného odboru mestského úradu Peter Velecký na zhruba 1,5 milióna eur. Konečnú sumu však určí až verejná súťaž, ktorá prebehne vo forme elektronickej aukcie. V rozpočte toľko financií podľa neho zrejme nebude, takže mesto bude podľa neho musieť použiť úver.

Druhá etapa by sa mala realizovať v roku 2020 po ukončení verejnej súťaže. Nový povrch má v rámci nej dostať 10. úsekov ciest o celkovej rozlohe 44 047,32 m2. Na rad majú prísť tieto úseky:

  • Andovská 1 (2031,5 m2)
  • Andovská 2 (6681 m2)
  • Ernestová bašta (2693 m2)
  • Cyrilometodská (3031 m2)
  • Šoltésova (3639,25 m2)
  • Riečna – J.Kráľa (5075,80 m2)
  • Centrálny mestský okruh – Várdayho – Turecká (5913 m2)
  • Petőfiho (4063,37 m2)
  • Björnsonova – Žerotínova – Hradná (7983,40 m2)
  • Bitúnkova (2936 m2)

Cyklistické chodníky

Poslanec Štefan Pivoda predniesol pozmeňujúci návrh, ktorý pojednával o tom, že pred opravou ciest by sa posúdili možnosti umiestnenia cyklochodníkov. "Pokiaľ sa umiestnenie infraštruktúry pre cyklistov ukáže ako možné, vykoná sa ich realizácia, navrhol Pivoda. Podľa neho by mali cyklopruhy podľa možnosti viesť aj popri školách a škôlkach a tiež by mali na seba nadväzovať.

Vedúca komunálnych služieb Monika Kutenicsová potvrdila, že každá jedna trasa sa pracovne prejde a po konzultácii s dopravným projektantom a inšpektorátom, ak bude možnosť, pristúpi sa k realizácii cyklokomunikácie.

V rámci prvej etapy budovania cyklochodníkov má radnica v pláne štyri cyklotrasy v celkovej dĺžke cca 5 400 m. Plánovaná dĺžka prvej trasy vedenej od železničnej stanice cez Ľ. Štúra – Letomostie až po Podzámsku ulicu má byť zhruba do 800 m. Projektová dokumentácia na ňu by mala byť hotová v júni 2019.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Druhá etapa obnovy ciest v Nových Zámkoch
9
Galéria
Zdroj: Mesto Nové Zámky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM