Anton Hrachovský Samospráva

Cultplay v Zámkoch: Ako bude vyzerať interaktívne ihrisko s odkazom na históriu?

Novozámčania sa môžu tešiť na nový interaktívny park. Bude odkazovať na históriu mesta a prepojený bude s parkmi v iných slovenských a maďarských mestách.

Ilustračný obrázok k článku Cultplay v Zámkoch: Ako bude vyzerať interaktívne ihrisko s odkazom na históriu?
1
Galéria
Zdroj: Mesto Nové Zámky

Nové ihrisko bude výsledkom spolupráce miestnej samosprávy v rámci projektu Cultplay spadajúceho pod Program INTERREG V-A Slovenská republika – Maďarsko. V prípade projektu v našom meste ide o interaktívne ihrisko s tematikou renesančného opevnenia mesta Nové Zámky.

Cieľom je prilákať návštevníkov z regiónu a pútavou formou hry priblížiť deťom, ale aj ich rodičom a príbuzným, históriu mesta Nové Zámky.

Pevnosť aj informačné panely

Podľa údajov zverejnených vo Vestníku verejného obstarávania bolo obstarávanie na dodávateľa stavebných prác ukončené. Rozhodujúcim kritériom bola cena. Zákazku získala spoločnosť Intersystem EU s.r.o. z Bytče, s ktorou radnica už podpísala zmluvu.

Podľa zmluvy má byť ihrisko hotové do 5 mesiacov odo dňa odovzdania staveniska zhotoviteľovi a jeho celková cena má byť takmer 323-tisíc eur s DPH.

Ihrisko sa bude nachádzať na sídlisku Nábrežie. Herná zostava je svojím tvarom inšpirovaná renesančnou šesťuholníkovou hviezdicovitou pevnosťou vybudovanou v Nových Zámkoch, ktorá slúžila ako oporný bod v bojoch proti tureckým vojskám.

Povrch ihriska (585 m2) má byť z liatej gumy, majú sa na ňom nachádzať informačné médiá a mobiliár.

Ten má tvoriť herný prvok pevnosť, 12 lavičiek s operadlom, štyri smetné koše, jedna infotabuľa a jeden audiopanel.

Okrem Zámkov aj ďalšie slovenské a maďarské mestá

Okrem Nových Zámkov sa projekt Cultplay bude realizovať aj v Komárne, Kolárove, Svodíne. V Šali a Hurbanove boli už ihriská odovzdané do užívania.

V Komárne bude ihrisko odkazovať na hviezdnu pevnosť v Komárome, Kolárovo si tak pripomenie starú pevnosť v Tate a vo Svodíne pôjde o mobilné javisko. Už existujúce ihrisko v Šali je vo forme maďarského kláštora Oroszlány-Majk. To v Hurbanove zase odkazuje na Banské múzeum v Oroszlány.

V Maďarsku vzniknú tematické parky s replikami slovenských historických pamiatok v mestách Tata, Komárom, Oroszlány a Kisbér. Európska únia vyčlenila na realizáciu projektu Cultplay viac ako 2,4 milióna eur.

Z toho je pre projekt v Nových Zámkoch určených takmer 400-tisíc eur. Na túto sumu prispeje Európsky fond regionálneho rozvoja 85% (cca 340-tisíc eur), štát 10% (cca 40-tisíc eur) a mesto Nové Zámky 5% (cca 20-tisíc eur).

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Plánované interaktívne ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch
1
Galéria
Zdroj: www.cultplay.eu
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM