Palic Palic Krimi

Colníci v Šuranoch odhalili nelegálnu pálenicu

Nitrianski colníci odhalili v Šuranoch v Novozámockom okrese nelegálnu pálenicu. V utorok 7. augusta vykonali v spolupráci s Kriminálnym úradom finančnej správy kontrolu u Milana K., ktorého podozrievali z nelegálnej výroby liehu.

„Na výzvu colníkov Milan K. dobrovoľne vydal nelegálnu pálenicu aj s 50 litrami domácej pálenky. Toto výrobné zariadenie aj s nešpecifikovaným liehom bolo zaistené na ďalšie expertízy,“ informovala Alena Naštická poverená dočasným riadením Colného úradu Nitra.

Ako doplnila, v prípade dokázania prečinu prechovávania zariadenia na nepovolenú výrobu liehu hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na dva roky. Prípad už bol postúpený vyšetrovateľovi finančnej správy. Ak vyšetrovateľ zastaví konanie vo veci nepovolenej výroby liehu, bude prípad posúdený ako priestupok, za ktorý fyzickej osobe hrozí sankcia vo výške dane pripadajúcej na množstvo vyrobeného liehu, najmenej však 3319 eur.

„Odhalením podomácky vyrobenej pálenice sa zamedzilo nielen daňovému úniku na spotrebnej dani z liehu, ale aj poškodeniu zdravia, pretože, ak by bola pálenka vyrobená neodborne, metylalkohol, ktorý obsahuje, môže vážne ohroziť zdravie konzumentov,“ zdôraznila Naštická.

Prípady, keď si ľudia podomácky zhotovujú nelegálnu pálenicu, nie sú ojedinelé. Neuvedomujú si pritom, že okrem porušovania zákonov ohrozujú predovšetkým svoje zdravie.

„Veľmi podceňujú takto vyrobenú domácu pálenku, pretože nesprávne zachytený úkvap a dokvap môže vážne poškodiť zdravie konzumentov. Tiež je potrebné poukázať na nebezpečenstvo týkajúce sa neodbornej manipulácie s výrobným zariadením, pri ktorom hrozí nebezpečenstvo výbuchu,“ konštatovala Naštická.

novezamky24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM