Anton Hrachovský Krimi

Colníci si razom preverili podozrenie a našli to: Výhovorky nepomohli, previnilcovi hrozí fakt mastná pokuta

Hliadka nitrianskych colníkov našla vo vlaku na trati Štúrovo - Nové Zámky fejkový tovar. O aký tovar išlo a odkiaľ pochádzal zistíte v článku.

Ilustračný obrázok k článku Colníci si razom preverili podozrenie a našli to: Výhovorky nepomohli, previnilcovi hrozí fakt mastná pokuta
Zdroj: TASR

Nitrianski colníci našli pri vykonávaní preventívnej kontrolnej činnosti vo vlaku fejkový tovar. Na trase Štúrovo – Nové Zámky ho prepravovala fyzická osoba s bydliskom v obci Michal na Ostrove v okrese Dunajská Streda.

„Colníci na základe podozrenia zaistili tejto osobe 13 športových súprav napodobňujúcich známy značkový tovar. Držiteľovi tovaru hrozí pokuta vo výške od 200 do 3400 eur alebo aj zničenie tovaru,“ informoval hovorca Colného úradu Nitra Stanislav Pacher.

Preventívna kontrolná akcia vo vlaku č. 274 pomenovanom Jaroslav Hašek trvala necelú hodinu. Jeden z cestujúcich prevážal vo svojej batožine 13 športových súprav označených prvkami známych obchodných značiek, vykazujúcich znaky falzifikátov. „Držiteľ tovaru prehlásil, že tovar nakúpil v Budapešti na čínskom trhu pre potrebu vlastnej rodiny, čo však nevedel preukázať. Porušenia v oblasti ochrany práv duševného vlastníctva boli zo strany majiteľov ochranných známok potvrdené. Tí vyčíslili škodu, ktorá by im vznikla predajom falzifikátov, na viac ako 600 eur,“ skonštatoval Pacher.

Fejky pôjdu buď na charitu alebo ich zničia

Pretože majitelia ochranných známok súhlasili so zničením tovaru, tento bude v prípade, ak ho nebude možné poskytnúť na charitu, v najbližšom období zničený pod dohľadom nitrianskych colníkov. Ak sa prípad dostane pred súd, hrozí fyzickej osobe, ktorá sa dopustila prvého priestupku v oblasti práva duševného vlastníctva, pokuta až do výšky 3400 eur a prepadnutie tovaru.

Podľa Pachera nebol tento prípad na trase Štúrovo – Nové Zámky ojedinelý. V predchádzajúcom období zaznamenali nitrianski colníci pri prehliadke vlaku cestujúceho, ktorý prevážal vo svojej batožine falzifikáty 19 párov napodobenín značkovej športovej obuvi a desať kusov napodobenín značkových teplákových súprav. Zaujímavosťou je, že tiež pochádzal z obce Michal na Ostrove.

Kontrolné akcie v železničnej preprave vo vnútrozemí sú podľa Pachera v podstatnej miere aj prevenciou, ktorej predmetom je boj proti colným a daňovým podvodom, ochrana spotrebiteľa pred výrobkami, ktoré by mohli porušovať práva duševného vlastníctva, činnosť v oblasti pašovania drog a prekurzorov a ďalšie opatrenia vo vzťahu k zabezpečovaniu fiškálnych záujmov štátu a ochrany života a zdravia spotrebiteľov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM