Viktória Botošová Správy

Cestujúci sa konečne dočkajú: FOTO z rekonštrukcie našej stanice, aký je ďalší plán?

Rekonštrukcia Železničnej stanice Nové Zámky je v plnom prúde. Do kedy práce potrvajú, čo všetko prejde rekonštrukciou a ako sa to dotkne cestujúcich? Čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Cestujúci sa konečne dočkajú: FOTO z rekonštrukcie našej stanice, aký je ďalší plán?
Foto: Viktória Botošová

Téma, o ktorej sa vedú diskusie medzi mnohými cestujúcimi vlakmi. Bez debaty aj novozámocká železničná stanica rekonštrukciu potrebuje. O rekonštrukcii, ktorá prebieha na železničnej stanici Nové Zámky, podala pre náš portál informácie hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

Ako uvádza, na rok 2015 je naplánovaná rekonštrukcia nástupišťa č. 1 s dobou rekonštrukcie cca 3 mesiace. „Rekonštrukcia začala v máji a skončiť by mala v júli 2015. Rekonštruk­ciou tiež prejde nástupište č.2 v trvaní cca 4 mesiace (08–12/2015),“ uvádza Pavliková.

Toto všetko prejde rekonštrukciou

„V ŽST Nové Zámky prebieha rekonštrukcia nástupíšť č. 1–4 z dôvodu nedodržania platných noriem UIC, týkajúcich sa nedostatočnej výšky nástupištnej hrany pre pohodlný nástup a výstup cestujúcich, vrátane výmeny koľají a úpravy železničného zvršku,“ vysvetľuje hovorkyňa.

Ako pokračuje, súčasťou rekonštrukcie nástupíšť je aj výmena zastrešenia, úprava schodísk na nástupištia, úprava izolácie podchodu, rekonštrukcia kanalizácie a rozvodov vody, úpravy elektrických rozvodov a osvetlenia, realizácia káblovodu a preložky káblov káblov OZT.

„V rámci stavby budú osadené aj nové piktogramy a drobná architektúra na nástupištiach, ako lavičky a smetné koše,“ hovorí Pavliková. Podľa je ďalších slov, je stavba rozčlenená na stavebné objekty podľa jednotlivých profesií samostatne pre každé nástupište.

Hovorkyňa ŽSR nám prezradila aj to, koľko ich bude stáť rekonštrukcia nástupíšť. „Rekonštrukciu Železnice Slovenskej republiky realizujú z vlastných zdrojov ŽSR a rozpočet bude na 1. nástupište 5 573 023 €, rekonštrukcia nástupišťa č. 2 bude stáť 4 010 217 €,“ povedala.

Ako sa nás to dotkne?

Ako sa dotkne rekonštrukcia cestujúcich? Budú v termíne rekonštrukcie platiť aj nejaké obmedzenia, čo sa týka spojov a železničnej dopravy? V jednotlivých etapách budú z dopravy postupne vylúčené jednotlivé nástupištia.

„Ich vylúčenie by nemalo mať vplyv na zabezpečenie alebo obmedzenie dopravy. Počas rekonštrukcie jednotlivých koľají a častí podchodov bude z dôvodu zaistenia bezpečnosti cestujúcej verejnosti zrealizovaný prechodový tubus v podchode,“ dodala.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM