Anton Hrachovský Správy

Čestné uznanie pre policajta zo Zámkov: Jeho hrdinský čin ocenil aj prezident Kiska

Policajt z Nových Zámkoch zaradený vo Dvoroch nad Žitavou zachránil vo voľnom čase na rybačke život mužovi. Teraz sa mu dostalo čestného uznania.

Ilustračný obrázok k článku Čestné uznanie pre policajta zo Zámkov: Jeho hrdinský čin ocenil aj prezident Kiska
2
Galéria
Zdroj: TASR/Policajný zbor SR

Slovenský prezident Andrej Kiska prijal laureátov Zlatého záchranárskeho kríža. Tí boli ocenení v rámci 13. ročníka projektu súťaže o najlepší záchranársky čin.

Záchranársky čin roka

„V tejto sále prijímam politikov, športovcov, ministrov. Ale prijať tu ľudí, ktorí zachraňujú ľudské životy, je ten najkrajší okamih,“ uviedol Kiska. „Chcem sa vám poďakovať v mene celej našej krajiny. Rovnako, prosím, odovzdajte poďakovanie všetkým príslušníkom, ktorí sú dennodenne pripravení pomáhať,“ doplnil.

Ocenený bol aj policajt z Nových Zámkov pracujúci vo Dvoroch nad Žitavou. Čestné uznanie v kategórii záchranársky čin profesionálov jednotlivcov dostal policajt Jozef Horváth za záchranu života kamaráta na rybačke.

V tej istej kategórii boli ocenení aj lekár Juraj Orság za záchranu života po uštipnutí včelou a tiež hasič záchranár Adam Ďarmati za záchranu života 16-mesačného dieťaťa počas svojho služobného voľna.

Zachránil kamaráta na rybačke

Udalosť ktorá bola inšpiráciou pre ocenenia sa odohrala ešte v novembri 2018. „Pán Peter bol na rybách pri jazere Baňa v Nových Zámkoch. V tom čase bol na mieste aj 42-ročný policajt zaradený na Obvodnom oddelení PZ v Dvoroch nad Žitavou. Počas rybačky 51-ročný muž náhle odpadol a policajt mu okamžite poskytol prvú pomoc. Až do príchodu záchranárov kontroloval mužovi dôležité životné funkcie a snažil sa s ním komunikovať a držať ho pri vedomí,“ uviedli v novembri 2018 muži zákona s tým, že policajt Jozef Horváth bol kamaráta navštíviť v nemocnici. Zaujímal ho totiž jeho zdravotný stav.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Policajt zo Zámkov získal Čestné uznanie v kategórii záchranársky čin
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM