Anton Hrachovský Rôzne

Poslanci chcú označiť mestské autá. Primátorovo aj s GPS?

Poslanci navrhli označiť všetky mestské autá. Do niektorých, vrátane primátorovho, chcú namontovať GPS.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci chcú označiť mestské autá. Primátorovo aj s GPS?
Foto: Marián Balogh

Medzi poslancami Nových Zámkov sa rozbehla téma označovania mestských vozidiel mestským erbom. Erb s rozmermi 30 cm x 32 cm by podľa nich mal byť na dverách vodiča a spolujazdca všetkých vozidiel, ktoré používa radnica, primátor, či príspevková organizácia Novovital.

„Pri označení vozidiel ide skôr o určitý štandard vizuálnej komunikácie, ktorý by okresné mesto malo prirodzene mať,“ navrhli poslanci Marián Balogh a Peter Podbehlý. Okrem toho navrhli do troch vozidiel namontovať aj GPS. Ide o Škody Superb a Kodiaq a auta, ktoré radnica, ešte pred vypuknutím nákazy Covid-19, plánovala zakúpiť za 40-tisíc eur.

Poslanec Jozef Török označil kontrolovanie jázd primátora a riaditeľa Novovitalu za nedôstojné. „Takéto tu ešte nebolo, aby to niektorí z poslancov žiadal pre primátorove vozidlo. Myslím, že je to nedôstojné. Bral by som to ako zasahovanie do kompetencií a osobného života primátora,“ dodal Török s tým, že primátor platí daň za užívanie vozidla na súkromné účely. Jeho názorom sa stotožnila nadpolovičná väčšina poslancov.

„Nie je to o kontrole osoby ale o kontrole danej veci. Je to na to, aby bol predmet vo vlastníctve mesta vždy dohľadateľný, aj pre prípad spáchania trestného činu na tomto predmete,“ kontroval poslanec Gabriel Katona. Spolu s ďalšími poslancami tvrdí, že ide o bežný štandart.

„Pokiaľ sa obyvatelia mesta musia skladať na takéto papalášstva, myslím, že by malo byť takéto označenie prestížou,“ povedala poslankyňa Eva Polerecká.

Neschválili

Na iniciatívu navrhovateľov sa Dnes24 pýtalo aj radnice. „Postoj mesta je jednoznačný, všetky vozidlá sú označované erbom mesta. Čo sa týka služobného vozidla primátora, používa sa v štandardnom režime obvyklom pre iné samosprávy,“ uviedla pre Dnes24 hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

Podľa zásad odmeňovania poslancov, členov a zapisovateľov komisií môže primátor používať služobné auto bezplatne na Slovensku i v zahraničí.

Primátor však požiadal, aby sa k jeho zdaniteľnej mzde (od mája 2016) pripočítavalo každý mesiac 1% z obstarávacej ceny služobného vozidla (Škoda Superb).

K februáru 2020 to predstavovalo 13 104 eur. „V roku 2015, až do apríla 2016, sa primátorovi pripočítavalo 1% z obstarávacej ceny služobného vozidla, ktoré používal ešte predošlý primátor. Za toto obdobie bolo primátorovi k zdaniteľnej mzde pripočítaných 4 245,74 eur,“ dodala hovorkyňa mesta.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM