Erik Bojničan Samospráva

Čakajú nás v meste a okolí nové cyklotrasy? Rozhodnutie je v rukách poslancov

Novozámocká radnica hľadá spôsoby ako podporiť nemotorovú dopravu v meste. Tá by podľa magistrátu mohla zlepšiť nie len dopravnú situáciu v uliciach, ale prispela by tiež k zlepšeniu životného prostredia a zdravotného stavu obyvateľov Nových Zámkov.

Ilustračný obrázok k článku Čakajú nás v meste a okolí nové cyklotrasy? Rozhodnutie je v rukách poslancov
Zdroj: TASR

Magistrát už vypracoval materiál, o ktorom bude 18. novembra rokovať mestské zastupiteľstvo. Podľa predbežnej koncepcie má byť prvým krokom zrovnoprávnenie cyklistickej a pešej dopravy s ostatnými druhmi dopravy. „Tak, aby sa stala plnohodnotnou súčasťou dopravných systémov mestskej a regionálnej dopravy,“ uvádza sa v materiáli.

Rozhodnú poslanci

V prípade, že ho mestskí poslanci schvália, budú nasledovať ďalšie kroky. Jedným z nich bude vypracovanie strategického dokumentu vo forme urbanisticko-dopravnej štúdie zameranej na dosiahnutie celkového rozvoja nemotorovej dopravy na území mesta. Následne radnica pripraví projekty, na základe ktorých bude môcť žiadať financie z fondov Európskej únie.

Cieľom projektov má byť okrem prípravy rôznych investičných zámerov aj spracovanie siete mestských cyklistických trás a hlavných peších ťahov, podpora cykloturistiky ako súčasti cestovného ruchu a postupné efektívne začlenenie cyklistickej dopravy do dopravných systémov v meste.

Rekonštrukcia aj výstavba cyklotrás

Na základe týchto opatrení má dôjsť k výstavbe nových a rekonštrukcii existujúcich cyklotrás, k zmenám organizácie dopravy formou vyznačovania cyklopruhov, cyklokoridorov, k budovaniu priechodov pre cyklistov, k výstavbe cyklostojanov, cykloprístreškov, odpočívadiel, uzamykacích boxov, či automatickej požičovne bicyklov. Súčasťou aktivít majú byť aj internetové a mobilné aplikácie pre cyklistov a komunikačné kampane zamerané na propagáciu cyklodopravy.

Podobné opatrenia plánuje radnica aj na podporu pešej dopravy. Ich súčasťou má byť vytvorenie výhľadovej siete peších zón v meste, rekonštrukcie a bezbariérové úpravy chodníkov a ďalšie investície.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM