Kultúra

Bude to oficiálne: Vlaňajšie Mesto kultúry odovzdá štafetu Novým Zámkom

Banská Štiavnica má za sebou rok kultúry, keďže ako vôbec prvé slovenské mesto získalo titul Mesto kultúry 2019.

Ilustračný obrázok k článku Bude to oficiálne: Vlaňajšie Mesto kultúry odovzdá štafetu Novým Zámkom
Foto: Anton Hrachovský

Už o niekoľko dní odovzdá štafetu Novým Zámkom – Mestu kultúry 2020. Stane sa tak 18. januára. Vyvrcholením celoročného projektu bude zapožičanie banskoštiavnického Nového zámku novému mestu kultúry. Predstavitelia mesta spolu s umelcami odovzdajú delegácii Nových Zámkov okrem titulu aj známy historický objekt do ročného „prenájmu“.

„V Nových Zámkoch väčšina historických stavieb padla za obeť druhej svetovej vojne. Zámok teda nemajú. A keďže ten štiavnický má podobu rakety, rozhodli sme sa pozvať zástupcov Nových Zámkov na záverečný ceremoniál a odovzdať im nielen štafetu Mesta kultúry, ale atraktívnym videomapingom im poslať celý zámok – v kontexte ich projektu Vzdušné zámky,“ uviedla Jana Mikitková, režisérka a scenáristka záverečného podujatia Mesta kultúry 2019.

Titul odovzdajú Novým Zámkom

Ročný projekt zrekapituluje zážitkový program Rodinné striebro II. alebo Almázia nekončí, v rámci ktorého predstavitelia ôsmich štiavnických komunít, Programovej rady Mesta kultúry 2019 a náhodne oslovení obyvatelia rôznymi formami vyjadria, z čoho mali najväčšiu almáziu, teda dobrý pocit, ktorého im bolo málo. Záverečný večer tak zhodnotí, aký vplyv mali umelecké projekty na obyvateľov a návštevníkov Banskej Štiavnice počas roka 2019.

Titul novému Mestu kultúry odovzdá patrónka toho tohtoročného Emília Vášáryová v prítomnosti ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, riaditeľa Fondu na podporu umenia Jozefa Kovalčika a primátorky Banskej Štiavnice Nadeždy Babiakovej. „Štiavnica bola vždy pre mňa mestom kultúry. Tento rok, ktorý sme tu mali, by mal byť len štartovacou plochou na pokračovanie aktivít,“ zhodnotila Vášáryová.

Vzdušné Zámky

Banská Štiavnica získala titul Mesto kultúry projektom Banská Štiavnica 2019: Renovácia identity, ktorý vznikol v priebehu ročnej intenzívnej spolupráce predstaviteľov mestskej a nezávislej kultúry dlhodobo pôsobiacich na území mesta. Nové Zámky sa stali Mestom kultúry 2020 vďaka projektu Vzdušné Zámky, ktorého hlavnou myšlienkou je oživenie verejných priestranstiev, regenerácia mesta kultúrou, zmenšenie sociálnych rozdielov a podpora medzigeneračného dialógu.

Projekt Mesto kultúry je programom Fondu na podporu umenia, ktorého cieľom je podpora slovenských miest v dlhodobo udržateľnom rozvoji kultúry a v jej priblížení sa miestnym obyvateľom a návštevníkom, a tiež spolupráca miest s neziskovým sektorom, samosprávou a štátnymi inštitúciami.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM