Anton Hrachovský Samospráva

Bezpečnostné opatrenia ako reakcia na tragédiu: Radnica kontroluje stav zastávok

Mesto Nové Zámky kontroluje v rámci preventívnych bezpečnostných opatrení stav autobusových zastávok a stromov. Stalo sa tak po tragickej udalosti, pri ktorej v Myjave zahynulo dieťa.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečnostné opatrenia ako reakcia na tragédiu: Radnica kontroluje stav zastávok
Foto: Anton Hrachovský

Tragédia, pri ktorej v Myjave prišlo o život malé dievča, zmobilizovala i ostatné slovenské samosprávy. Aj v Nových Zámkoch sa radnica rozhodla pre kontrolu ukotvenia autobusových zastávok.

Od roku 2016 mesto postupne vymieňa všetky staré autobusové prístrešky za nové. „Z celkového počtu 47 prístreškov je vymenených 36 kusov. Všetky autobusové prístrešky sú riadne ukotvené v betónovom podklade“ informovala hovorkyňa mesta Petronela Bernáth.

„Od tragédie v Myjave vykonáva mesto Nové Zámky kontrolu ukotvenia na všetkých autobusových prístreškoch v meste,“ dodala hovorkyňa.

Každá zastávka musí byť zabezpečená

K problematike bezpečnosti autobusových zastávok sa vyjadril aj hovorca Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

„Autobusové zastávky nemusia automaticky patriť mestu alebo obci. V každom prípade ale každá zastávka má svojho majiteľa a ten je povinný zabezpečovať správu takéhoto zariadenia,“ uviedol Michal Kaliňák.

„Mesto je povinné sa o svoj majetok starať, chrániť ho, zveľaďovať a zhodnocovať. Preto aj v rámci plánu bežnej údržby priebežne kontroluje stav svojho majetku aj mobiliáru – čiže aj zastávok. Poslanci v rámci rozpočtu vyčleňujú financie na údržbu, odstraňovanie havarijného stavu a bežný servis,“ dodal hovorca ZMOS.

Kontrola drevín

Škody, resp. tragédiu, môžu zapríčiniť aj spadnuté konáre stromov, ktoré poláme vietor. Podľa informácií z radnice, mesto postupne kontroluje zdravotný stav a vykonáva všeobecnú údržbu drevín, ktoré rastú na mestských pozemkoch.

„V roku 2020 dáva mesto vypracovať „Dokument starostlivosti o dreviny”, v ktorom bude uvedený zdravotný stav každej dreviny nachádzajúcej sa v tomto dokumente,“ uviedla hovorkyňa mesta.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM