Rôzne

Bezdomovcov čaká najhoršie obdobie: Ako prežijú tohtoročnú zimu?

Niektorí zostávajú na ulici, iní sa uchýlia do útulku. Dôležité je pre nich nezamrznúť, a doslova dožiť sa jari. Mesto im v zime pomáha.

Ilustračný obrázok k článku Bezdomovcov čaká najhoršie obdobie: Ako prežijú tohtoročnú zimu?
Zdroj: Dnes24.sk

Aj v Nových Zámkoch žijú ľudia, ktorí nemajú strechu nad hlavou. Na ulicu sa dostali z rôznych dôvodov. Niektorí vlastnou vinou, ale mnohí nie vlastným pričinením.

„Poznám bezdomovca, ktorý je inžinier. Má diplom, a žije na ulici. Žena ho vyhodila, a tak mu nezostávalo iné,“ povedal nám priateľ bezdomovca.

„Mal som kamaráta, ktorí sa dostal na ulicu. Psychicky ho to tak vzalo, že odmietal pomoc, nakoniec aj v zime vonku zamrzol,“ hovorí smutne Novozámčan.

„Ja ich stretávam bežne na ulici, zvyknem si u nich kúpiť časopis Notabene, aspoň tak im trochu pomôcť,“ hovorí staršia pani.

Mesto poskytuje bezdomovcom nocľah

Nocľaháreň pre bezdomovcov je v Nových Zámkoch na Považskej ul. č. 24 otvorená od 2. novembra 2013. Funguje každoročne počas zimných mesiacov až do konca marca. Pobyt v nocľahárni je umožnený bezdomovcom, ktorí sa ocitli v krajne nepriaznivej životnej situácii.

Nocľaháreň je v prevádzke len v nočných hodinách, denne od 19.00 hod. do 7.00 hod. Príchod do nocľahárne je možný do 20.00 hod.

„K dispozícii máme dva obytné kontajnery, kde je 14 postelí. Každý má zabezpečené prykrývky, posteľné prádlo. Tretí kontajner je sanitárny. Ľudia, ktorí tu prespia, sa tu môžu osprchovať, majú tu teplú vodu. Môžu si aj vyprať,“ uviedla Katarína Oláhová, vedúca Odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Mestského úradu v Nových Zámkoch. „Minulú noc tu prespalo 9 bezdomovcov. Prevažne sa tu zdržujú ľudia do tých 50 rokov. Každý večer dostanú teplú polievku. Všetky služby sú im poskytované zadarmo,“ dodáva Oláhová.

Pravidlá pre bezdomovcov v útulku

Je zakázaný alkohol vo väčšom množstve, a tiež drogy. Na poriadok tu dozerajú dvaja pracovníci.

V nocľahárni sú uprednostnení, v prípade plného stavu, Novozámčania. Ak je to ale možné, prichýlia tu aj ľudí, ktorí nie sú z nášho mesta. „Nedávno sme tu poskytli nocľah aj pani zo Svodína a tiež z Levoče,“ hovorí Katarína Oláhová.

Novozámčania im chcú pomáhať

Ľudia nám volajú, či by mohli priniesť šaty bezdomovcom. Odkazujeme ich priamo na nocľaháreň. Tam môžu zaniesť veci, ktorými chcú obyvateľom útulku pomôcť,".hovorí vedúca sociálneho odboru.

V budúcnosti sa uvažuje aj o vytvorení tzv. zberného dvora, kde by mohli ľudia nosiť nepotrebné veci, hlavne ošatenie. To by sa potom rozdeľovalo, podľa potreby, bezdomovcom v útulku.

Existujú aj dobrovoľní bezdomovci

„Pre nich je to životný štýl. Nikto ich do nocľahární nedostane. Vybrali si takúto životnú cestu,“ tvrdia psychológovia.

Niektorí bezdomovci nocľah v útulku odmietajú aj za cenu obrovských mrazov. Možno sa boja o „svoje celoročné miesta“, kde sa zdržiavajú, aby im ich niekto medzitým neobsadil.

Novozámocká nocľaháreň pre bezdomovcov býva, napriek tomu, využívaná. V priemere sa tu zdržuje okolo 11 ľudí. Na Považskej ulici je priestor aj pre ďalšie dva kontajnery, preto nie je vylúčené v budúcnosti nocľaháreň rozšíriť.

Nocľahárne fungujú rôzne

Otvorené celoročne, sezónne, alebo v čase mrazov. Takto sú sprístupnené útulky a nocľahárne pre bezdomovcov v slovenských mestách. Niekde ponúkajú samosprávy služby neustále, inde ich sprístupňujú na jeseň, niekde však až potom, ako sa objavia prvé nočné mrazy.

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM