Anton Hrachovský Správy

Bánovčania môžu spracovávať odpad na záhrade: Obec im rozdá kompostéry

Vedenie obce Bánov ostaralo záhradné kompostéry. Obyvatelia si ich môžu prevziať v stanovenom termíne.

Ilustračný obrázok k článku Bánovčania môžu spracovávať odpad na záhrade: Obec im rozdá kompostéry
Zdroj: OLO a.s.

Obec Bánov obstarala cez Operačný program Kvalita životného prostredia spolufinancovaný Európskou úniou 1300 kusov záhradných kompostérov v celkovej hodnote 191 880 eur s DPH. Kompostéry sú bez dna, odolné voči teplotám od –40 do +80 stupňov Celzia a majú životnosť minimálne 10 rokov.

Vydávanie kompostérov Bánovčanom

V najbližších dňoch bude obec tieto zariadenia vydávať obyvateľom. Výdaj bude prebiehať v areáli miestneho poľnohospodárskeho družstva na Štúrovej ulici, vedľa pekárne Bánov. Prevziať si ich bude možné v piatok 25. januára od 12:00 do 16:00 a v sobotu 26. januára od 8:00 do 12:00.

Kompostéry sa budú vydávať zdarma na základe predloženia občianskeho preukazu a budú pridelené podľa trvalého pobytu občana.

Jedna domácnosť, jeden kompostér

Každá domácnosť má nárok iba na jeden záhradný kompostér, ktorý má objem minimálne 950 litrov a váži približne 30 kilogramov. Z tohto dôvodu prosí obec občanov, aby si zabezpečili adekvátny spôsob prepravy. Návod ako kompostér poskladať a ako s ním správne zaobchádzať je súčasťou balenia.

Tí, ktorí si kompostér prevezmú sa však musia zaviazať k splneniu niekoľkých základných podmienok. Musia sa o kompostéry riadne starať a využívať ich len na určený účel. Na druhú stranu, nemôžu ich premiestniť mimo miesta, ktoré si určili. Tiež musia informovať o ich poškodení, prípadne odcudzení. Nie je možné ich ani previesť na tretiu osobu, prenajať či prenechať do užívania tretej osoby.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM