Anton Hrachovský Kultúra

Atmosféra novozámockého jarmoku Porciunkula OBRAZOM: Takáto bola nálada v meste

Od štvrtku do soboty sa v Nových Zámkoch uskutočnil už tradičný jarmok pri príležitosti cirkevného sviatku Porciunkula. Obyvatelia mesta si tak mohli užiť tri dni dobrej nálady a zábavy. Pozrite si priloženú fotogalériu.

Ilustračný obrázok k článku Atmosféra novozámockého jarmoku Porciunkula OBRAZOM: Takáto bola nálada v meste
Zdroj: Dnes24.sk

Od štvrtka do soboty (27. – 29. júla) sa v Nových Zámkoch uskutočnila Porciunkula. Hudobné vystúpenia, divadelné predstavenia i súťaž vo varení guláša boli súčasťou slávenia tohto cirkevného sviatku v našom meste. Trojdňové oslavy sa začali už vo štvrtok 27. júla večer na Hlavnom námestí sériou hudobných vystúpení, ktoré pokračovali aj počas nasledujúcich dvoch dní. Hlavnou hviezdou piatku bola slovenská speváčka Celeste Buckingham.

Hlavný sobotňajší program na hlavnom námestí otvorilo bábkové divadelné predstavenie, vystúpili aj folkórne súbory z Nových Zámkov a Komárna. Až do polnoci zabávali návštevníkov jarmoku ďalšie hudobné skupiny a speváci.

Guláš a Handmade trh v Bernolákovom parku

V sobotu sa v parku na Bernolákovom námestí uskutočnila tradičná súťaž vo varení guláša, Handmade trh a sprievodný kultúrny program. Súťaže vo varení gulášu sa zúčastnilo množstvo družstiev, nechýbali športové kluby FKM Nové Zámky, HC Nové Zámky a tiež hokejový fanklub. Kým futbalisti so šéfkuchárom Ladislavom Mahorom zvolili prípravu jemne pikantného bravčového gulášu, hokejový fanklub ho pripravil z diviaka. „My máme radšej taký pikantný, ale teraz je taký len trošku pikantné, aby sa porota náhodou neurazila, že je to moc štipľavé. Takže teraz čakáme, aký bude výsledok, či bude prázdny kotol, alebo nie“ povedal s úsmevom Ladislav Mahor z tábora futbalistov.

A veru vydaril sa, hokejový aj futbalový klub získali zlaté umiestnenia, fanklubáci sa umiestnili na striebornom mieste.

Trh s ručne vyrobenými predmetmi si našiel priaznivcov hlavne medzi ženským pokolením. Okrem toho sa v parku na Bernolákovom námestí nachádzala výstava diel novozámockých fotografov.

Novozámocká tradícia

Jarmočné oslavy sa v Nových Zámkoch tradične konajú posledný víkend pred slávením cirkevného sviatku Porciunkula, ktorý je pre rád Františkánov najväčším cirkevným sviatkom. Františkánska komunita ho slávi každoročne 1. a 2. augusta. Deň známy ako slávnosť assiských odpustkov súvisí s udalosťou zo života Františka z Assisi, zakladateľa františkánske­ho rádu.

Porciunkula 2017 obrazom
54
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM