Anton Hrachovský Kultúra

Atmosféra novozámockého jarmoku Porciunkula OBRAZOM: Takáto bola nálada v meste

Cez víkend sa v Nových Zámkoch uskutočnil už tradičný jarmok pri príležitosti cirkevného sviatku Porciunkula. Obyvatelia mesta si tak mohli užiť tri dni dobrej nálady a zábavy.

Ilustračný obrázok k článku Atmosféra novozámockého jarmoku Porciunkula OBRAZOM: Takáto bola nálada v meste
Foto: Anton Hrachovský

Od štvrtka do soboty (28. – 30. júla) sa v Nových Zámkoch uskutočnila Porciunkula. Hudobné vystúpenia, divadelné predstavenia i súťaž vo varení guláša boli súčasťou slávenia tohto cirkevného sviatku v našom meste. Trojdňové oslavy sa začali už vo štvrtok 28. júla večer na Hlavnom námestí sériou hudobných vystúpení, ktoré pokračovali aj počas nasledujúcich dvoch dní. V piatok okrem iných vystúpila aj populárna slovenská skupina Videk.

Hlavný sobotňajší program na hlavnom námestí otvorilo divadelné predstavenie a minidiskotéka pre najmenších. Na námestí vystúpili aj súbory z družobných miest Nových Zámkov, tanečníci z maďarského Fonyódu, country kapela Paroháči zo Znojma a skupina dobových tancov Kancioneta z Tábora. Až do polnoci zabávali návštevníkov jarmoku hudobné skupiny a speváci.

Guláš a Handmade trh v Bernolákovom parku

V sobotu sa v parku na Bernolákovom námestí uskutočnila tradičná súťaž vo varení guláša, Handmade trh a sprievodný kultúrny program. Po minulé roky dominoval vo varení gulášu výber hokejového klubu HC Nové Zámky (tento rok sa pridali i niektorí členovia novovzniknutého fanklubu, no spoločnosť robili aj hokejisti Marek Dubec, Andrej Sucharda, Peter Trávniček, Róbert Ölvecký), tentoraz ho na druhé miesto odsunul tím primátora Otokara Kleina. Trh s ručne vyrobenými predmetmi si našiel priaznivcov hlavne medzi ženským pokolením. Okrem toho sa v parku na Bernolákovom námestí nachádzala výstava diel novozámockých fotografov spojená s hlasovaním návštevníkov podujatia.

Novozámocká tradícia

Jarmočné oslavy sa v Nových Zámkoch tradične konajú posledný víkend pred slávením cirkevného sviatku Porciunkula, ktorý je pre rád Františkánov najväčším cirkevným sviatkom. Františkánska komunita ho slávi každoročne 1. a 2. augusta. Deň známy ako slávnosť assiských odpustkov súvisí s udalosťou zo života Františka z Assisi, zakladateľa františkánske­ho rádu.

Porciunkula 2016
1
Galéria
Porciunkula 2016
35
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM