Anton Hrachovský Šport

Atlétov zo Zámkov čaká druhá časť sezóny: Vrcholom budú Majstrovstvá Slovenska

Novozámockých atlétov čaká záver sezóny. Tí najlepší sa predstavia aj na medzinárodnom podujatí v Chorvátsku. O ich šanciach porozprával Peter Straňovský z atletického klubu.

Ilustračný obrázok k článku Atlétov zo Zámkov čaká druhá časť sezóny: Vrcholom budú Majstrovstvá Slovenska
Foto: Anton Hrachovský

Po tohtoročnom vrchole svetovej atletiky, ktorým boli nedávno ukončené Majstrovstvá sveta v Londýne, pokračuje atletická sezóna na Slovensku poslednými kolami v súťažiach družstiev na úrovni jednotlivých oblastí.

Uplynulú sobotu sa konalo v Novom meste nad Váhom záverečné 4. kolo súťaže družstiev juniorov a dorastu spolu s 5. záverečným kolom v súťaži družstiev mladšieho žiactva. V nedeľu 10. septembra 2017 ukončia tohtoročnú súťaž družstiev Západoslovenskej oblasti kategórie staršieho žiactva svojim 4. kolom a najmladšia veková kategória najmladšieho žiactva svojim 5. kolom.

Postup na Majstrovstvá Slovenska

V staršom žiactve a v doraste vrcholí sezóna na dráhe finálovými Majstrovstvami Slovenska, ktoré sa budú konať 24. septembra v Bratislave (dorast) a 7. októbra v Dubnici nad Váhom (staršie žiactvo). „Zo štyroch možností na postup z novozámockého AC je zatiaľ najreálnejší postup chlapcov v staršom žiactve, ktorí sú pred záverečným kolom na dvoch z troch postupujúcich miest,“ vysvetlil Peter Straňovský z AC Nové Zámky.

Pri troche šťastia v optimálnej zostave môžu o postup zabojovať aj staršie žiačky. Je tam však podmienka – posledné tretie postupové miesto získajú len v prípade ich víťazstva v poslednom kole. „Vačšie predpoklady na postup majú dorastenci, ktorým k postupu bude stačiť aj obsadenie tretieho miesta v poslednom kole. Bez možností na postup ostáva tak len kategória dorasteniek, kde je ich strata na postupové dve miesta príliš vysoká,“ nechal sa počuť Peter Straňovský.

Príprava na Chorvátsko

Posledné kolo na štadióne na Sihoti v Nových Zámkoch bude generálkou pred vrcholom tohtoročnej sezóny na dráhe staršieho žiactva, ktorým budú dvojdňové Majstrovstvá Slovenska staršieho žiactva (16.-17. septembra) práve na novozámockom tartane.

Z týchto Majstrovstiev Slovenska potom vždy dvaja najlepší budú reprezentovať Slovensko v tradičnom medzištátnom 5-stretnutí reprezentačných výberov Chorvátska, Slovinska, Česka, Maďarska a Slovenska v Chorvátsku. Mladšie a najmladšie žiactvo ukončí svoju sezónu na dráhe Majstrovstvami Západoslovenskej oblasti jednotlivcov 30. septembra v Skalici.

Staršie žiactvo bude mať svoj záver až v polovici októbra, keď výber najlepších pretekárov mesta bude reprezentovať mesto Nové Zámky v tradičnom trojstretnutí výberov družobných miest Nové Zámky – Tábor – Znojmo. „Úlohou na tomto podujatí hranom v dňoch 13.-14. októbra v moravskom Znojme bude obhájiť vlaňajšie domáce víťazstvá,“ dodal Peter Straňovský.

Cezpoľné behy

Mesiac november a október bude už v znamení majstrovských cezpoľných behov. V prvú novembrovú sobotu to budú Majstrovstvá Západoslovenskej oblasti všetkých vekových kategórii v Piešťanoch. Po nich, o dva týždne v Šamoríne, Majstrovstvá Slovenska jednotlivcov a aj družstiev. Tu je predpoklad už od kategórie mladšieho žiactva a súťažami družstiev v mládežníckych vekových kategóriách, ktoré sa doteraz ešte nikdy nekonali. Zo strany komisie mládeže SAZ boli po viacročných návrhoch zo strany AC Nové Zámky aj potvrdené.

Dlhé roky boli totiž M SR v súťaži jednotlivcov len od kategórie staršieho žiactva a súťaže družstiev boli len pre mužov a ženy. V Šamoríne potom vyvrcholí sezóna cezpoľných behov na európskej úrovni, keď sa tam 10. decembra premiérovo na Slovensku uskutočnia Majstrovstvá Európy pre kategórie juniorov, pretekárov do 23 rokov a mužov a žien. A to ako v súťažiach jednotlivcov tak i v súťažiach družstiev.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM