Anton Hrachovský Samospráva

Anketa o parkovacej politike pokračuje. KTORÁ možnosť oslovila (zatiaľ) najviac Zámčanov?

Parkovací dom? Vrátiť sa k vyhradenému parkovaniu, či skúsiť iný variant? V Nových Zámkoch prebieha hlasovanie o budúcom spôsobe parkovania.

Ilustračný obrázok k článku Anketa o parkovacej politike pokračuje. KTORÁ možnosť oslovila (zatiaľ) najviac Zámčanov?
Foto: Anton Hrachovský

Na webovej stránke mesta Hlas občanov prebieha hlasovania o forme parkovania v Nových Zámkoch. Mestu má pomôcť pri tvorbe novej parkovacej politiky.

Pôvodne bolo možné hlasovať do konca apríla, radnica však túto možnosť predĺžila až do 31. mája 2020.

Hlasovanie pokračuje

Otázky v hlasovaní sa týkajú napríklad platených parkovacích miest, možnosti vybudovať parkovací dom na T. Vansovej alebo vytvorenia fondu mobility.

Mestský úrad dáva obyvateľom na výber zo 14 možností. Hlasovať môžu za minimálne 1 a maximálne až 7 z nich.

V hlasovaní bolo zatiaľ odovzdaných 978 hlasov. „Ak bude o hlasovanie veľký záujem, mesto môže lehotu predĺžiť,“ informovala ešte v apríli radnica. Súčasťou hlasovania je aj overenie cez sms. To je bezplatné. Z jedného telefónneho čísla je možné hlasovať len raz.

Najväčší záujem o vyhradené parkovanie

Do konca hlasovania ostáva ešte dva a pol týždňa.

Z priebežných výsledkov je jasné, že najviac – až 164 hlasujúcich by bolo za znovuzavedenie vyhradených platených parkovacích miest na sídliskách.

Až 135 hlasujúcich je za vybudovanie parkovacieho domu na ulici T. Vansovej. Záujem je aj o zriadenie fondu mobility na vybudovanie nových parkovacích miest. Túto možnosť zvolilo 95 hlasujúcich.

Anketa Dnes24

Aj v ankete Dnes24 dali čitatelia z troch možností najviac hlasov vyhradenému parkovaniu, tak ako to v meste fungovalo do februára 2019. Túto možnosť preferuje 60,3 % hlasujúcich.

Na druhú stranu, 27,4 % respondentov je za zavedenie zónového rezidentského parkovania. Zvyšným 12,4 % je to jedno. Aj vy môžete vyjadriť svoj názor – stačí si vybrať jednu z možností v ankete pod titulným obrázkom.

Pôvodný návrh radnice neprešiel

Parkovaciu politiku rozoberali poslanci počas februárového zastupiteľstva. Výsledkom ich debaty bolo neschválenie návrhu radnice.

Parkovacie lokality mali byť podľa neho rozdelené do úsekov. Na každom z úsekov by bol vyznačený blok parkovacích miest, ktoré by boli rezervované pre tých, ktorí si ich predplatia. Malo ísť o maximálne 50 % parkovacích miest (vrátane miest pre ZŤP) z konkrétneho ú­seku.

Občania by si mohli na jeden rok zakúpiť parkovaciu kartu, ktorá by ich oprávňovala stáť na ktoromkoľvek voľnom mieste v parkovacom bloku od 16:00 do 8:00 (v pracovné dni). Počas víkendov a sviatkov to malo byť na celých 24 hodín.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM