Anton Hrachovský Samospráva

Aliancia Newcastles of the world na Porciunkule: Má sa rokovať o ďalšej spolupráci

Mestský jarmok, kultúrne vystúpenia i súťaž vo varení guláša ponúkajú oslavy cirkevného sviatku Porciunkula, ktoré sa začali v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Aliancia Newcastles of the world na Porciunkule: Má sa rokovať o ďalšej spolupráci
28
Galéria
Foto: Anton Hrachovský

Podujatie, ktoré organizuje mesto Nové Zámky so svojimi partnermi, potrvá do soboty 27. júla. Až do skončenia slávností bude uzavreté Hlavné námestie a časti ulíc Komárňanská a Petőfiho. Počas programu na Hlavnom námestí zároveň mesto zabezpečí na vlastné náklady cisterny s pitnou vodou.

Stretnutie členov aliancie

Súčasťou slávností je aj stretnutie zástupcov družobných miest a predstaviteľov Aliancie Newcastles of the World. Aliancia vznikla v roku 1998 so základnou myšlienkou zoskupiť mestá, ktoré spája rovnaký názov – Newcastles. Nové Zámky sú jej súčasťou od roku 2016.

„S členmi aliancie rokujeme o ďalších možnostiach spolupráce. Radi by sme sa pripojili do rozpracovaného projektu Passport Newcastles of the world. Táto aktivita môže podporiť cestovný ruch v mestách. V oblasti odborného školstva sú ponuky na možnosti výmennej praxe pre študentov v oblasti hotelierstva,“ uviedol primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

Tradícia jarmočných osláv, ktoré sa konajú týždeň pred slávením cirkevného sviatku, siaha v Nových Zámkoch ďaleko do histórie. V kostoloch slávia veriaci Porciunkulu 1. a 2. augusta.

Pre rád Františkánov ide o jeden z najvýznamnejších sviatkov. Jeho názov je totožný s názvom kostolíka Anjelskej Panny Márie na námestí Spoleto neďaleko Assisi. V minulosti bol po latinsky nazývaný Portiuncula, z čoho neskôr vznikol zľudovený názov sviatku Porciunkula.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Fotogaléria: Mesto Nové Zámky
28
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM