Anton Hrachovský Kultúra

Ako sa žilo Československu? Toto obdobie priblíži Zámčanom výstava v múzeu

Život v Československu predstaví výstava v našom meste. Spoločnými silami ju pripravili Obchodná akadémia v Šuranoch, miestny odbor Matice slovenskej v Nových Zámkoch a Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa žilo Československu? Toto obdobie priblíži Zámčanom výstava v múzeu
Foto: Anton Hrachovský

Život v Československu predstaví výstava, ktorá sa začne v piatok 5. októbra v priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch. Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa, 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny, 50. výročia česko-slovenského obrodného procesu Pražská jar a 100. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika ju pripravila Obchodná akadémia v Šuranoch, miestny odbor Matice slovenskej v Nových Zámkoch a Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch.

Život v Československu

„Vystavené budú hlavne predmety vzťahujúce sa k obdobiu ČSR, zozbierané študentmi Obchodnej akadémie v Šuranoch v rámci medzinárodného projektu. Tie budú doplnené o predmety zapožičané miestnym odborom Matice slovenskej a tiež predmety zo zbierok múzea," vymenoval kurátor výstavy Pavol Rusnák.

Aktuálna výstava predstavuje nielen artefakty z výstav zorganizovaných v prvej polovici tohto roka na obchodnej akadémii, ale aj fotografie zo života ľudí regiónu zobrazujúce rôzne sféry spoločenského bytia. Výstava je vhodná pre školské kolektívy i strednú a staršiu generáciu, ktorá si zaspomína na časy mladosti.

Veci, aké dnešné deti nepoznajú

„Návštevníci tu nájdu aj také predmety, ktoré boli bežne používané a ktoré oni už dnes nepoznajú," povedal Rusnák. Na výstave môžu vidieť sukňu z pionierskej rovnošaty, zväzácku viazanku, detský premietací prístroj, magnetofónovú pásku, preukaz a odznak Brigády socialistickej práce, vojenskú uniformu, zástavy XVI. zjazdu KSČ i Dni československo-sovietskej družby, prvomájové mávadlá, tuzexové platidlo – bony. Výstava bude prístupná do 28. novembra.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM