Anton Hrachovský Hokej

Ako na hojdačke: Aj taký bol doterajší priebeh sezóny HC Nové Zámky

Je tu reprezentačná prestávka, od tipsportligového hokeja si fanúšikovia oddýchnu na takmer dva týždne. Pozreli sme sa, ako sa našim hráčom darilo počas úvodných dvoch mesiacov ligy. Od koho sa očakávalo viac a kto príjemne prekvapil?

Ilustračný obrázok k článku Ako na hojdačke: Aj taký bol doterajší priebeh sezóny HC Nové Zámky
Foto: Geleta Zsolt

Hokejová sezóna 2017/2018 dospela až do reprezentačnej prestávky a tak sme sa pozreli, ako sa našim hokejistom darilo.

Tabuľkový boj o vyššie priečky na dosah

Zámčanom patrí ôsma – postupová priečka do playoff, v doterajších 21 dueloch vyhrali 7 zápasov v riadnom hracom čase, dvakrát triumfovali po predĺžení. K tomu pridali 11 prehier a 1 porážku po samostatných nájazdoch. Gólové skóre majú síce negatívne 52:62, napriek tomu patria medzi strelecky aktívnejšie tímy – so 650 pokusmi sú štvrtým najčastejšie strieľajúcim tímom. S tým súvisí relatívne nízka strelecká efektivita, tá predstavuje u Novozámčanov len 8,00 %, nižšia je len u hráčov Liptovského Mikuláša a Detvy. Ako hlavní súperi v boji o postup do play off sa zatiaľ javia Liptovský Mikuláš, Žilina a Poprad.

„Naše výkony majú v poslednej dobe klesajúcu tendenciu. Myslím, že reprezentačná prestávka nám príde vhod. Teraz sme sa dostali do takej fázy, že viac-menej robíme všetko obrátene," povedal po zatiaľ poslednom zápase proti Zvolenu tréner Nových Zámkov Ladislav Lubina.

Štvrtá priečka patrí zeleno-bielym aj z hľadiska počtu trestných minút, Zámčania si ich odsedeli až 272. So 49,52 % úspešnosťou na vhadzovaniach sú siedmi. V rámci klubu je najúspešnejším hráčom na buly jednoznačne Rastislav Špirko (160 vyhraných buly a 50,79 % úspešnosť). Až päť hráčov má na konte síce úspešnosť až 100% (Kovačevič, Deyl, Prapavessis, Plašil, Michal Novák), no ide o hráčov, ktorý neabsolvovali ani 10 vhadzovaní a niektorí v tíme už ani nefigurujú.

Novozámčanom dlho patrilo prvenstvo vo využívaní presilových hier (úspešnosť vyše 30 %), no v posledných zápasoch ich oň pripravila Žilina. Aj tak však majú naši hokejisti vysoké čísla, pri 19,75 % sa im podarilo využiť takmer každú piatu početnú výhodu. Naopak, v hre v oslabení sme na chvoste, s 81,52 % nám patrí až 9. miesto.

Brankári

V tipsportligovej sezóne 2017/2018 sa na súpiske Novozámčanov objavili medzi brankármi A-tímu dve mená. Ročník odštartovala dvojica Vladimír Kováč – Patrik Romančík.

Vladimír Kováč nastúpil doteraz v základnej časti v 19 zápasoch, v ktorých si raz udržal čisté konto, dosiahol 91,65 % úspešnosť zákrokov a priemer 2,39 inkasovaného gólu na zápas, čo ho v úspešnosti gólmanov radilo na siedme miesto. Ani on sa nevyhol zaváhaniam, v porovnaní s tým však vytiahol viac vynikajúcich zákrokov. Ako ďalšiu pridanú hodnotu ponúka tento gólman divákom ale aj klubu obľúbenú ´Vlado show´.

Mladší Patrik Romančík si zachytal v štyroch stretnutiach. Výsledkom bol priemer 4,56 inkasovaného gólu na zápas a 88,81 % úspešnosť zásahov. Treba však povedať, že obaja gólmani by mohli mať lepšie čísla, no obrana im v tomto smere častokrát veľmi nepomohla.

Zdroj: Facebook

Obrancovia

Jednoznačne viac sa očakávalo od slovinského reprezentanca Sabahudina Kovačeviča, ktorý už tiež nie je súčasťou klubu. Spomedzi obrancov by sme radi spomenuli dve mená. Arturs Salija – Lotyš je lídrom tímovej produktivity. V 20 zápasoch nazbieral 16 bodov (7+9), čo z neho robí aj najlepšieho strelca tímu. Na jeho výrazný ofenzívny prejav je radosť sa pozerať. Teda väčšinou, keďže ani on sa nevyhol slabším výkonom.

Druhým spomínaným obrancom je 20-ročný Samuel Hain. V podstate ešte stále ´nováčik´ tipsportligových klzísk sa udomácnil v obrane A-tímu a odohral dve tretiny stretnutí. V zápase proti Popradu (5:0) dokonca strelil svoj úvodný tohtosezónny gól. Nanešťastie, jeho dobrý štart zabrzdilo nešťastné zranenie krčnej chrbtice, takže momentálne má s golierom na krku od hokeja pokoj.

Útočníci

Útočné formácie Novozámčanov prešli počas prvých dvoch mesiacov viacerými úpravami. Ako vieme, z minuloročného tímu neostal kameň na kameni, množstvo hráčov klub opustilo, ďalší prišli a aj z tých sa množstvo neuchytilo a s Novými Zámkami sa rozišlo.

Mená ako Lantoši, Dubinin ale aj Schultz či Tibenský mali byť zárukou streleckej potencie, doterajší priebeh sezóny tomu však veľmi nenasvedčuje. S Kanaďanom Schultzom sa vedenie rozišlo už po pár zápasoch, Tibenský sa ´prebojoval´ cez B-tím až k prestupu do Detvy. V tej mimochodom skončilo viacero hráčov z Nových Zámkov – aj obranca Martin Chovan a útočníci Filip Surovka s Edmundom Piačkom.

K tomu treba prirátať kondične a zdravotne nepripraveného ostrostrelca z minulej sezóny Stanislava Kučkina, z ktorého sa už stal medzičasom žilinský ´vlk´. V októbri sa navyše zranil Marek Dubec. Sympatické výkony podáva aj urastený center Eduard Šimun, no trápi sa s koncovkou, čo podčiarkol aj v poslednom zápase proti Zvolenu, keď nepremenil samostatný nájazd. Sezónu dobre odštartoval center Štěpán Novotný, no v rozlete ho zabrzdilo zranenie a po návrate stále hľadá stratenú formu.

Hráčom, ktorý nad všetkými útočníkmi vyčnieva je bezpochyby Stanislav Špirko. Odohral všetkých 21 duelov, nazbieral 14 bodov (4+10), no je to predovšetkých jeho prehľad a pohyb na ľade, čo púta pozornosť diváka. Druhým útočníkom, ktorého určite stojí za to spomenúť, je Adam Zbořil, menší vzrastom, avšak o to pravidelnejšie bodujúci. Rovnako ako Špirko nazbieral 14 bodov (6+8) v 21 zápasoch. Uvidíme, ako sa v ďalších stretnutiach ukáže Rus Dmitri Monya, ktorý ukázal prehľad v hre i cit pre prihrávku, odohral však ešte len päť zápasov a tak sa skôr spoznával s novým prostredím.

Ako problém vidíme fakt, že vedeniu klubu sa doteraz nepodarilo dotiahnuť adekvátne náhrady za odchody Ossiho Saarinena a Jakea Cardwella.

Tréneri

Trénerská stolička a Nové Zámky je kapitola sama o sebe od vstupu medzi hokejovú elitu. Sezónu začal na lavičke Štefan Mikeš, ktorý sa s tímom v premiérovom ročníku prebojoval do play off. Ten však v Zámkoch definitívne skončil po štyroch kolách, po septembrovej prehre v Poprade. Od tejto chvíle prebral mužstvo staronový tréner Ladislav Lubina a jeho premiéra proti majstrovskej Bystrici mala príchuť víťaznú. I on však s klubom zažil ako negatívnu, tak aj pozitívnu sériu zápasov. Uvidíme teda, s akou formou prídu hokejisti po skončení reprezentačnej prestávky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM