Anton Hrachovský Iné športy

Ako krásne spojiť dve záľuby dokopy? Odpoveď núka 2. ročník Strekov Wine Run

Strekov Wine Run 2018 - tak znie názov druhého ročníka bežeckého podujatia v krásnom prostredí. Čo a aké novinky čakajú na bežcov a chodcov tento rok? Porozprávali sme sa s jedným z jeho organizátorov.

Ilustračný obrázok k článku Ako krásne spojiť dve záľuby dokopy? Odpoveď núka 2. ročník Strekov Wine Run
13
Galéria
Foto: Róbert Pažitný

Druhý ročník bežeckého podujatia Strekov Wine Run sa síce uskutoční až 21.júla 2018, no registrácia za zvýhodnenú cenu beží už od 1. marca. Samotní organizátori vyzývajú záujemcov prihlásiť sa čím skôr. Predpokladajú totiž veľkú účasť, odhadujú ju až na vyše 800 účastníkov. Len počas prvých hodín od spustenia registrácie už evidujú vyše 80 prihlásených bežcov a chodcov.

Beh v malebnom prostredí viníc

´Strekovský vínny beh´ zažije v roku 2018 svoju druhú kapitolu. Za vznikom a organizáciou tohto podujatia stoja predovšetkým dvaja ľudia a bežeckí nadšenci – Novozámčan Martin Detvaj s Petrom Kováčom z Bánova. Premiéru mal tento beh v roku 2017, no už dnes sa dá povedať, že sa teší veľkej priazni verejnosti. Môže za to určite fakt, že je sprievodným podujatím veľmi populárneho Strekovského vínneho festivalu a pretekári si tak odbehnú trať v prostredí malebnej prírody a všadeprítomných vi­níc.

Organizátori pripravili na rok 2018 celkovo tri disciplíny, v ktorých sa môžu predstaviť účastníci vo viacerých vekových kategóriách, či už ide o 7 km bežecké preteky, preteky v nordic walkingu (severskej chôdzi) na rovnako dlhú trasu alebo 5 km preteky hobby chôdze. Pretekať sa bude v areáli Strekovského festivalu vína, ku ktorému vínny beh patrí.

Preteky sa budú podľa organizátorov konať za každého počasia, iba v prípade extrémne nepriaznivých podmienok môže dojsť k zmene, prípadne zrušeniu súťaže. Záujemcovia sa môžu na beh prihlásiť online.

S jedným z organizátorov behu – Martinom Detvajom sme sa porozprávali. Martina môžu Novozámčania poznať aj ako vášnivého bežca a zakladateľa Novozámockej bežeckej komunity. Mimochodom, na blížiacom sa festivale horských filmov Kamzíkfest 2018 bude mať aj vlastnú prednášku.

Zdravý pohyb a špičková gastronómia

Aký bol zámer pri organizácii tohto podujatia, resp. prečo ste sa preň rozhodli?

Naším zámerom bolo zorganizovať v našom regióne bežecké a walkingové podujatie na vysokej úrovni s cieľom prilákať do nášho regiónu hobby športovcov z celého Slovenska i zo zahraničia. Ako ideálna sa nám javila symbióza so Strekovským festivalom vína, ktorý je už 10 rokov špičkovou kultúrno – gastronomickou akciou, ku ktorej sa takto pridal aj športový rozmer.

Čo bolo skôr? Strekov Wine Run alebo vznik Novozámockej bežeckej komunity?

Oba projekty vznikali približne v rovnakom období, avšak nezávisle na sebe. Ako spoluorganizátora pretekov Strekov Wine Run ma veľmi teší, že takmer všetci skalní členovia Novozámockej bežeckej komunity sa zúčastnili na behu v Strekove a tento rok sa chystajú opäť.

V roku 2017 sa konal 1. ročník toho preteku. Z koľkých krajín prišli pretekári?

Už počas 1. ročníka sme mali niekolľko zahraničných pretekárov z Českej republiky a Maďarska. Momentálne sa stále zameriavame na prilákanie bežcov a walkerov z celého Slovenka a tam smerujeme aj naše marketingové aktivity. Budeme však veľmi radi, ak sa na 2. ročník Strekov Wine Run prihlásia aj zahraniční pretekári.

Rozhovor pokračuje pod videom.

Zdroj: YouTube.com

Aké boli ohlasy účastníkov po úvodnom ročníku? Čo si najviac pochvaľovali?

Priznám sa, že nás veľmi prekvapili neuveriteľne pozitívne ohlasy pretekárov i divákov, ktorí sledovali preteky popri trati. Dúfali sme v pozitívnu spätnú väzbu, ale napokon prekonala naše očakávania. Pretekári vyzdvihovali najmä veľmi dobrú organizáciu podujatia a spojenie pretekov s festivalom vína, z ktorého sa pre bežcov i walkerov stala obrovská afterpárty.

Po väčšine bežeckých pretekov sa bežci po vyhlásení výsledkov rozídu domov a stretnú sa maximálne na sociálnych sieťach. Tu však ostali, ochutnali výborné jedlo a kvalitné strekovské víno a zabávali sa až do polnoci na koncertoch, ktoré mali tiež veľmi dobrú úroveň.

Na čo sa môžu účastníci tešit v 2. ročníku? Prichystali ste oproti minulému roku nejaké novinky?

Počas 2. ročníka Strekov Wine Run chceme nadviazať na všetko pozitívne z 1. ročníka. Keďže je predpoklad horúceho počasia, pridáme na 6. kilometri behu ďalšiu občerstvovaciu stanicu. Nordic walking sme umiestnili na celú 7km trať, avšak zachovali sme aj obľúbený 5km Hobby walking pre účastníkov s minimálnou kondíciou, aby si aj oni mohli užiť atmosféru pretekov. Sú to veľké emócie, ktoré chceme dopriať širokej verejnosti. Každý samozrejme štartuje na vlastnú zodpovednosť a musí zvážiť svoj zdravotný stav.

Kam sa chce Strekov Wine Run posunút v budúcnosti? Mohol by sa dostať do niektorého oficiálneho zoznamu behov?

Boli by sme radi, aby bol Strekov Wine Run natrvalo jedným z vrcholov slovenskej bežeckej a walkerskej komunity. Nielen po športovej, ale hlavne po spoločenskej stránke. Ako som už spomínal, po behu a walkingu sa v Strekove ponúka pretekárom obrovská afterpárty v rámci vínneho festivalu, kde sa môžu zabaviť a nadviazať priateľstvá. Chceme toto podujatie každým rokom nejakým spôsobom vylepšovať a ozvláštniť, aby sme si zachovali priazeň športovej verejnosti. Aj tu platí to čo v športe, že vždy je ťažšie niečo obhájiť, než to jednorázovo dosiahnuť.

Ako to vyzeralo na prvom ročníku podujatia v roku 2017 si môžete pozrieť vo fotogalérii nižšie.

Takto to vyzeralo na podujatí Strekov Wine Run v roku 2017
13
Galéria
Foto: Róbert Pažitný
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM