Rôzne

Ako budú Novozámčania tráviť Vianoce? Čo zvyknú robiť a jesť na Štedrý večer

Väčšina obyvateľov Nových Zámkov má rovnaké vianočné zvyky. Aj Štedrý večer budú prežívať, podľa ich slov, veľmi podobne.

Ilustračný obrázok k článku Ako budú Novozámčania tráviť Vianoce? Čo zvyknú robiť a jesť na Štedrý večer
Zdroj: Webnoviny.sk

Novozámčania, ktorých sme sa v uliciach nášho mesta pýtali na vianočné sviatky, veľmi milo a ochotne odpovedali, napríklad aj aké majú zvyky počas Štedrej večere. Zhodovali sa všeobecne so zvykmi na celom Západnom Slovensku, kde sú tradičné zvyky takéto:

Väčšina domácností začína štedrovečerné hodovanie oblátkami. Spôsob ich konzumácie je však odlišný. Niektoré domácnosti ich jedia s medom, iné s cesnakom, alebo len čisté, bez ničoho.

Vianočná polievka

Čo sa týka polievok, ponuka na západe je naozaj pestrá. Môžeme sa tu stretnúť s typickou kapustnicou s hubami, s mäsom, bez mäsa, so slivkami, alebo so smotanou. V niektorých domácnostiach pripravujú na Vianoce dokonca šošovicovú, hríbovú, hrachovú či rybaciu polievku. Môžeme sa však stretnúť aj s netradičnou hŕstkovou, ktorá sa pripravuje spoločne z fazule, hrachu a šošovice.

Druhé jedlo

Ako druhý chod sa zvykne v tejto časti Slovenska pripravovať typická ryba, na viacero spôsobov s majonézovým šalátom. Niekde robia miesto majonézového šalátu, zemiakovo – cibuľový a napríklad niekde nie je ničím výnimočným, ani ak sú prílohou ku hlavnému jedlu, miesto prácne pripraveného zemiakového šalátu, len obyčajné opekané zemiaky.

Vianočné zvyky

  • počas štedrej večere svieti svieca, ako symbol Vianoc
  • v kresťansky založených rodinách si chodia pre „betlehemské svetlo“ a teda zapáliť sviečku, do kostola.
  • rozkrojiť po jedle jabĺčko, ak má jaderník pekný, hviezdičkový tvar, znamená to, že bude dobrý rok a všetci budú zdraví
  • v niektorých domácnostiach Novozámčania napríklad nad každé dvere v dome spravia krížik s cesnakom, aby v dome nebola choroba, ale len zdravie
  • s kriedou zvyknú nad vchodové dvere napísať G+M+B (mená troch kráľov)

„Ja dodržiavam presne tie zvyky, čo ste mi povedali. Už roky, aj jabĺčko, a cesnakom kreslím na dvere,“ usmievavo hovorí starší pán. „A ani sám nebudem tento rok, ako som bol minule. Manželka mi už zomrela, tak prídu ku mne deti s rodinami, minule im to nevyšlo,“ dodáva.

„My budeme doma spolu na Štedrý večer, a aj tie ďalšie dni. A jesť zvykneme vyprážané filé a zemiakovo-cibuľový šalát. No predtým ešte oplátky, jabĺčko rozkrojíme – zatiaľ sme mali vždy hviezdičku, ešte šošovicovú polievku. Medzi sviatkami ideme lyžovať, takže sa aj tešíme aj s deťmi na Vianoce,“ povedal nám veselý otecko troch detí.

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM