Anton Hrachovský Správy

Aj Štúrovo je proti spracovaniu odpadu v meste: Petícia putovala až do Bruselu

Investor chce v Štúrove vybudovať nové zariadenie na spracovanie odpadu. Jeho zámer sa stretol s odporom obyvateľov i poslancov. Petíciu s 8000 podpismi už zaslali aj do Európskeho parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Aj Štúrovo je proti spracovaniu odpadu v meste: Petícia putovala až do Bruselu
Zdroj: TASR

V roku 2017 prišla bratislavská spoločnosť HC Logistik so zámerom vybudovať v Štúrove závod na spracovanie odpadov. Presnejšie, malo ísť o vybudovanie prevádzky na výrobu petrochemických komponentov, recykláciu presne kategorizovaných odpadových plastov a odpadov na báze gumy, využitím najmodernejších recyklačných technológií.

Stop Green Parku Štúrovo?

Zámer projektu Green Park, ako sa ten štúrovský nazýva, chce investor zrealizovať v priemyselnom areáli. Podobne ako v Nových Zámkoch, stretol sa s odporom obyvateľov mesta i mestských poslancov. Primátor Štúrova Eugen Szabó projekt najprv podporoval, v decembri 2017 však miestni poslanci prelomili hlasovaním jeho právo veta a iniciovali zmenu územného plánu mesta.

V plánovanom zariadení má byť vstupným materiálom plastový odpad, identifikovateľný priemyselný odpad a gumený odpad. Ako jeden z uvažovaných dodávateľov odpadu je v správe o hodnotení uvedená aj firma Brantner Nové Zámky.

Plasty by sa mali termicky spracovávať pri teplote 520°C. Výsledkom spracovania má byť 5500 ton druhotného paliva ročne, kovový odpad (750 ton/rok), plastový odpad (2000 ton/rok), ďalej 1000 ton materiálu vo forme uhlíkových sadzí ročne a 750 ton syntetického plynu ročne. Vyplýva to z predloženého zámeru podľa zákona o EIA.

Hlasy proti prevádzke

Štúrovčania hovoria o spaľovni odpadov, nesúhlas s výstavbou odôvodňujú škodlivosťou prevádzky na zdravie ľudí, znečistením ovzdušia a vôd Dunaja i preťaženosťou ciest. Investor HC Logistik popiera, že chce stavať spaľovňu odpadov a hovorí o závode na spracovanie odpadov. Odhad investičných nákladov na realizáciu bol 19,8 milióna eur.

„Tieto technológie nie sú ešte také účinné, aby sme ich mohli využívať bez obáv o zdravie a životné prostredie. Najzávažnejším problémom je, že z odpadu vyrábate produkt, ktorý je odpadom,“ ohradil sa proti zámeru bývalý minister školstva a dnes jeden zo štúrovských mestských poslancov László Szigeti. „Ak chcete skutočne pomôcť Štúrovu, vzdajte sa tohto zámeru. Skúste to inde, možno sa vám podarí. My budeme vďační, keď s týmto zámerom odídete,“ dodal László Szigeti.

Pridal sa aj starosta Mužle a rodák zo Štúrova Iván Farkas. „Balamutíte prítomných. Keby bolo pravdou, že na konci spracovania vznikne nejaká tekutina, ktorá je kvalitnejším palivom ako nafta, tak by dnes nikto neťažil ropu,“ povedal Farkas a pripomenul, že závod s podobnou technológiou BAT je v Mliečanoch pri Dunajskej Strede. „Mám informácie, že ľudia tam trpia, lebo je to zaťažujúce pre životné prostredie,“ dodal starosta Mužle. Szigeti aj Farkas sa tiež odvolávali na legislatívu EÚ, ktorá podľa nich hovorí o technike BAT ako o spaľovaní.

Petícia až do Bruselu

Proti zámeru investora spísali obyvatelia Štúrova petíciu, ktorú podpísalo 8000 občanov. Poslanec László Szigeti uviedol, že spolu s jedným občanom Ostrihomu zaslal do Bruselu list, v ktorom popisuje spomínaný zámer. S petíciou by sa tak mal zaoberať i Výbor pre petície Európskeho parlamentu.

„Priemyselný park, v ktorom má prevádzka vzniknúť, je v súkromných rukách. Rovnako úsilie spoločnosti vybudovať takúto prevádzku je aktivitou súkromnej firmy. Mesto sa však zúčastňuje procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie, dávame stanoviská a v rámci nich berieme do úvahy aj postoj našich občanov,“ reagoval primátor Eugen Szabó.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM