Viera Sýkorová Rôzne

Aj psy a mačky potrebujú pri cestovaní do zahraničia pas

Pri cestovaní do zahraničia spolu s domácim miláčikom treba pamätať na podmienky, ktoré sa vzťahujú na cestovanie so zvieraťom.

Od roku 2004 treba mať pri cestovaní so zvieraťom pri sebe pas spoločenského zvieraťa. „Ide o jediný platný cestovný doklad na území Európskej únie, ktorým sú povinní sa preukázať majitelia cestujúci so psom, mačkou alebo fretkou mimo štátu, v ktorom sa zvieratá narodili,“ informuje na svojej webovej stránke Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR. Pasy vydávajú tí veterinári, ktorí spĺňajú požiadavky na technické vybavenie umožňujúce odčítanie elektronického identifikačného systému (mikročipu) a ktorí majú zároveň prístup k internetu.
Veterinár vystaví zvieraťu pas, ak dokáže prečítať tetovanie, alebo ak je zviera označené mikročipom. „V prípade, že zviera nie je označené jedným z dvoch uvedených spôsobov, musí veterinár zviera pred vydaním pasu označiť elektronickým identifikačným systémom podľa európskej normy ISO 11 784,“ vysvetľuje ministerstvo. Od mája sa pritom za identifikované považujú len tie zvieratá, ktoré sú označené týmto mikročipom. „Ak je zviera označené mikročipom, ktorý nezodpovedá systému podľa normy ISO 11 784, je vlastník povinný pri kontrole predložiť čítacie zariadenie umožňujúce odčítanie dát z aplikovaného mikročipu. Tieto podmienky sa vzťahujú na počet zvierat päť a menej.
Pas spoločenských zvierat je úradným dokladom. Vlastník zvieraťa alebo osoba zodpovedná za zviera, ktorú vlastník poveril starostlivosťou oň, preukazuje týmto dokladom predovšetkým identitu zvieraťa, ktorému je pas spoločenského zvieraťa vydaný, platnosť vakcinácie alebo revakcinácie proti besnote a iným chorobám, ako aj ošetrenie proti vonkajším a vnútorným parazitom. Pas slúži na zaznamenávanie všetkých zmien, týkajúcich sa uvedených dôvodov, pre ktoré sa pasy spoločenských zvierat vystavujú.
Ako upozorňuje ministerstvo, v prípade nedodržania pravidiel EÚ o prevoze zvierat sú príslušné kontrolné orgány oprávnené v lepšom prípade vrátiť cestujúceho aj so zvieraťom do krajiny pôvodu. Taktiež môžu kompetentné orgány vziať zviera na náklady prevozcu pod úradný dohľad alebo do karantény až do vyriešenia problémov so zistením jeho pôvodu, identifikácie alebo splnenia zdravotných požiadaviek. "Ak predchádzajúce možnosti z akéhokoľvek dôvodu nie je možné zabezpečiť, môžu úrady rozhodnúť o usmrtení zvieraťa bez náhrady škody,“ dopĺňa MZV SR.
Spomínaný postup platí na území členských štátov EÚ a perspektívne bude platiť aj v Andore, na Islande, v Lichtenštajnsku, Monaku, Nórsku, Švajčiarsku, v San Marine, vo Vatikáne, v Chorvátsku, Kanade, USA, Japonsku, na Novom Zélande, Bermudách, Barbadose, Fidži, Holandských Antilách, na Mauríciu a v Singapúre.
Výnimku tvoria Veľká Británia, Írsko a Škótsko, kde je potrebné preukázať mimo pasu zvieraťa aj platnú potvrdenku o vakcinácii proti besnote, vystavenú v spolupráci s laboratóriom, ktoré je schválené EÚ. Na území SR je akreditovaným laboratóriom Štátny veterinárny ústav vo Zvolene. Pri cestách do ostatných krajín platí, že napriek platnému pasu a potvrdeniu o očkovaní bude musieť majiteľ pred návratom preukázať výsledok laboratórneho vyšetrenia na protilátky proti besnote.

(TASR)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM