Rôzne

Adventný veniec vznikol v Drsnom dome. Postarali sa o to zvedavé otázky detí

Symbolom obdobia adventu je veniec so štyrmi sviečkami, ktoré sa zapaľujú počas nedieľ. Vedeli ste, že za jeho vznikom je otázka: Kedy budú Vianoce?

Ilustračný obrázok k článku Adventný veniec vznikol v Drsnom dome. Postarali sa o to zvedavé otázky detí
5
Galéria
Zdroj: TASR

Symbolom obdobia adventu -duchovnej prípravy na slávenie Vianoc – je adventný veniec so štyrmi sviečkami, ktoré sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ.

Veniec je od nepamäti symbolom víťazstva a kráľovskej dôstojnosti. Aj Biblia hovorí o venci ako o prejave úcty, radosti a víťazstva. Adventný veniec vzdáva hold tomu, ktorý je očakávaný a prichádza zároveň ako víťaz, kráľ a osloboditeľ.

Svetlo z horiacich sviec symbolizuje prichádzajúceho Krista, ktorý rozptyľuje temnotu a strach, pretože on je „svetlo sveta“.

Sviečky na adventnom venci sa zapaľujú nielen v kostoloch, ale i v kresťanských rodinách, v nemocniciach či iných zariadeniach. Veriaci prinášajú svoje adventné vence do kostolov, kde ich kňazi posväcujú na prvú adventnú nedeľu, alebo v jej predvečer.

Zdroj: TASR

Drsný dom

Známa je tradícia o adventnom venci, ktorý vyrobil začiatkom 19. storočia nemecký evanjelický pastor Johann Henrich Wichern, ktorý pochádzal z viacdetnej rodiny, vyštudoval teológiu a pôsobil aj ako učiteľ v hamburskej nedeľnej škole.

Túžil postarať sa o chudobných ľudí a rozhodol sa zriadiť útulok pre chudobné a opustené deti a vďaka milodarom, aj náročnej práci sa mu podarilo tento plán realizovať. Útulok nazval Drsný dom, v ktorom opustené deti pod jeho opaterou bývali a učili sa remeslá.

Kedy budú Vianoce?

Na základe neustálych otázok týchto detí, koľko dní ešte zostáva do Vianoc, sa rozhodol vyrobiť drevený veniec s 24 sviečkami – 19 tenšími, ktoré predstavovali všedné dni a štyrmi hrubšími sviecami, symbolizujúcimi štyri adventné nedele.

Adventný veniec aj sekulárnemu človeku pripomína, že prichádza zvláštne obdobie, upozorňujúce na príchod Krista.

Ilustračné foto, TASR

Advent
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM