Viktória Botošová Rôzne

Adamko zo Zámkov dostal na narodky 120 eur: To ako s nimi naložil si všimli aj zahraničné média, klobúk dole!

Sú ešte len deti, no svojim veľkým skutkom zatienia mnohých z nás. Adamko z Nových Zámkov si jedného dňa pozeral fotografie, tie ho natoľko dojali, že ho primäli ku krásnemu činu, za ktorý sa mu dostalo pocty aj u nás.

Ilustračný obrázok k článku Adamko zo Zámkov dostal na narodky 120 eur: To ako s nimi naložil si všimli aj zahraničné média, klobúk dole!
Zdroj: TASR

Rozhodovalo tisíce hlasov

Zaslúžený potlesk a kúsok slávy si v utorok užili v Bratislave malí hrdinovia za konanie dobrých skutkov na slávnostnom vyhodnotení projektu Detský čin roka 2015. Nad podujatím prevzal záštitu prezident SR Andrej Kiska a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

V bratislavskom V-klube si prevzali množstvo vecných cien laureáti v siedmich kategóriách. V 15. ročníku o tom rozhodovalo 163 223 detských hlasov z 845 škôl. Ďalších 36 475 dospelých hlasovalo v online ankete cez portál ĽudiaĽuďom.sk. Výberová komisia s občianskym združením Detský čin roka vybrali z 5 265 skutkov detí 35 nominácií v siedmich kategóriách a tie s najvyšším počtom hlasov boli ocenené.

Pomohol bratom z Ugandy

Veľkým príkladom aj pre dospelých je Adam Kreškóci (ZŠ Nábrežná 95, Nové Zámky). Ten si cenu v kategórii Pomoc ľuďom prišiel prevziať s piatimi kamarátmi na fotografii. Na nej sú piati bratia z Ugandy, ktorých ťažký životný príbeh ho zaujal a cez tetu v Holandsku im poslal 120 eur. To im zabezpečilo zdravotnú starostlivosť, jedlo, pitnú vodu a iné potreby. Tento skutok povedal učiteľke a čin deväťročného darcu nasledovali aj spolužiaci.

Adamko je obyčajný chlapec, ktorý vyrastá v rodine s dvoma bratmi a jeho čin všetkých prekvapil."Myslím si, že vyrastá z neho chlapec, ktorý je síce malý, ale svojim činom je už dnes veľký a píšu o ňom aj noviny v zahraničí. Teším sa, že už dnes môžeme hovoriť o ňom, ako o človeku s veľkým srdcom, pretože pomohol piatim bratom z Ugandy, ktorých videl iba na fotografiách. Ich smutný a ťažký životný príbeh, ktorý sa Adamko dozvedel od tety Margriet Mikkelsen, ktorá žije v Holandsku a pracuje v nadácii na pomoc deťom v Ugande, ho tak zaujal a aj dojal, že urobil niečo, čo si zaslúži pozornosť nás všetkých,“ píše v liste Ľudmila Držíková, Adamova teta a pedagóg Renáta Goriláková.

Všetkých prekvapil

Na svoje narodeniny si od nikoho z rodiny neprial žiadne hračky ani žiadne dary, ale všetkých poprosil, aby mu darovali peniaze. „Tak sme sa celá rodina dohodli, že mu vyhovieme. Domnievali sme sa, že si chce kúpiť novú hokejku alebo dres, keďže hrá hokej. Veľkým prekvapením pre nás všetkých bolo, že Adamko po svojej narodeninovej oslave dal svoje peniaze mamke a povedal jej – Mamička, rád by som daroval tieto peniažky deťom z Ugandy, tí ch viac potrebujú ako ja. Ja mám všetko, čo potrebujem a týmto spôsobom by som im rád pomohol v nešťastí,“ vysvetľuje Adamova teta.

V ten deň aj tak urobili, napísali tete Margriet do Holandska mail a darovanú sumu 120 eur preposlali na účet nadácie. Za tieto peniaze bola pre chlapcov zabezpečená zdravotná starostlivosť, dostali nové matrace na spanie a sieťku na komáre, jedlo a pitnú vodu, ktorá je pre nich najväčším darom. Adamko o svojom skutku porozprával svojej pani učiteľke a pripravil prezentáciu, v ktorej tieto chudobné deti z Ugandy predstavil aj svojim spolužiakom.

Jeho čin ich inšpiroval a celý kolektív sa rozhodol pomôcť mu v jeho iniciatíve. Triedna pani učiteľka zorganizovala v triede zbierku školských potrieb a oblečenia a spoločne všetko zabalili do balí kov a poslali do humánnej nadácie v Holandsku.

Odtiaľ už veci putovali k novým priateľom z Ugandy. Samotný Adamko bol nadšený zo záujmu svojich spolužiakov, ktorí chceli tiež pomôcť a povedal: „Som šťastný, že som chlapcom pomohol. Určite to nebolo poslednýkrát. Chcel by som, aby čo najviac šťastných detí urobilo radosť druhým. Veď myslieť na iných a pomáhať im, je najkrajšia vec.“.

Zdroj: tasr/dnes24
Na fotke: Adam Kreškóci

Chlapec zo Zámkov daroval peňazie k narodeninám deťom z Ugandy
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM