Anton Hrachovský Kultúra

40 rokov od založenia galérie v Zámkoch: Predstaví diela talianskych grafikov

Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch sprístupnila výstavu s názvom Talianska grafika II. Ide o jednu z aktivít, ktorými si galéria pripomína 40. výročie svojho založenia.

Ilustračný obrázok k článku 40 rokov od založenia galérie v Zámkoch: Predstaví diela talianskych grafikov
Foto: Anton Hrachovský

Ako pripomenul kurátor výstavy Martin Šugár, rímska dvojka v názve výstavy odkazuje na vlaňajšiu rovnomennú prehliadku diel talianskych grafikov.

Spoznáme Taliansko do roku 1900

„Kým minulý rok vzbudili pozornosť ucelené grafické kolekcie Alessandra a Giovanniho Teminiovcov, ktorí v polovici 17. storočia pracovali pre vydavateľskú rodinu Remondiniovcov v Bassano del Grappa neďaleko Benátok, v tomto roku prevládajú najmä diela z 18. storočia, ktoré v Benátkach vydávala grafická dielňa Josefa Wagnera, alebo početné ilustrácie z luxusných vydaní Vergíliovej Eneidy a Oslobodeného Jeruzalema Torquata Tassa,“ uviedol Šugár.

Vznikne nový katalóg

Cieľom oboch výstav je zoznámenie verejnosti so všetkými grafickými dielami talianskej proveniencie do roku 1900, ktoré sa nachádzajú v zbierkovom fonde galérie.

„Výsledky niekoľkoročného bádateľského úsilia, ktoré sa sústredilo na kritickú korektúru niektorých nesprávnych autorských atribúcií, neurčitého datovania či mylne identifikovaných ikonografických motívov, by sme radi zhrnuli do kompletného katalógu, ktorého vydanie plánujeme na konci tohto roka,“ povedal Šugár.

Výstava Talianska grafika II. potrvá do 23. marca 2019. Galéria pozýva verejnosť aj na dve komentované prehliadky s kurátorom, ktoré sa uskutočnia vo štvrtok 21. februára a vo štvrtok 21. marca 2019 so začiatkom vždy o 17:00.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM