Jakub Forgács Správy

250 rokov od najhroznejšieho zemetrasenia: V Komárne zničilo 7 kostolov, zahynuli desiatky ľudí

Presne pred 250 rokmi - 28. júna 1763 - došlo pri Komárne k najtragickejšiemu zemetraseniu v dokumentovanej histórii Slovenska. Komárňanské zemetrasenie zaujalo nielen strednú Európu, ale celý kontinent. Pocítili ho v Budapešti, ale i v Belehrade, Temešvári či Lipsku a iných oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku 250 rokov od najhroznejšieho zemetrasenia: V Komárne zničilo 7 kostolov, zahynuli desiatky ľudí
Zdroj: Webnoviny.sk

Tieto skutočnosti pripomenul dnes na tlačovej besede v Bratislave Peter Moczo, vedúci Katedry astronómie, fyziky Zeme a meteorológie Fakulty matematiky fyziky a informatiky Univerzity Komenského a pracovník Geofyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV).

V kostole zahynuli desiatky ľudí

Počas komárňanského zemetrasenia došlo podľa rôznych správ k vážnym škodám a obetiam na životoch. Spomína sa zrútenie siedmich kostolov a vyše 270 domov, i to, že zahynuli desiatky ľudí, ktorí boli zhromaždení v Kostole sv. Ondreja.

Osem rokov pred ničivým zemetrasením v Komárne bolo najsilnejšie zemetrasenie v Európe, a to v portugalskom Lisabone (magnitúdo 8,7). Veľmi krátko po silných otrasoch zeme mesto zasiahli viac ako desať metrov vysoké tsunami a vypuklo viacero požiarov. V dôsledku zemetrasenia, tsunami a požiarov vtedy zahynulo 70 000 až 100 000 ľudí. „Bola to náhla, ohromujúca, nečakaná a najmä nepochopiteľná katastrofa,“ pokračoval Moczo.

Najväčší učenci tej doby sa po nej začali zaujímať o procesy vnútri Zeme a vzniku zemetrasení," uviedol Moczo. Ako dodal, aj komárňanské zemetrasenie posilnilo záujem vedcov skúmať zemetrasenia a prispelo hlavne k zlepšeniu ich dokumentovania. Prvé seizmické stanice a merania intenzity zemetrasení sa však začali zhruba v roku 1901.

Slovensko by sa častejších otrasov báť nemalo

Medzi prvé zemetrasenia dokumentované na Slovensku patrilo zemetrasenie na strednom Slovensku v 15. storočí, ktoré zničilo Banskú Štiavnicu a prejavilo sa i v Kremnici a na ďalších miestach. Posledné silné zemetrasenie na území Slovenska bolo zaznamenané v roku 1906 v Dobrej Vode.

V súčasnosti je na Slovensku Národná sieť seizmických staníc, ktorá pôsobí od roku 2004. Po roku 2000 bola zriadená Lokálna seizmická sieť východného Slovenska, Lokálna seizmická sieť v oblasti Jaslovských Bohuníc a Lokálna seizmická sieť Mochovce. Bola vypracovaná aj mapa seizmického ohrozenia Slovenska.

Peter Moczo odmietol a označil za nepravdivé informácie v niektorých médiách o tom, že „podľa seizmológov bude na Slovensku zvýšený počet zemetrasení“. Seizmológia dodnes nevie dosť o predpovedaní miesta a intenzity zemetrasení. Odhaduje sa, že aj v budúcnosti sa môžu vyskytnúť zemetrasenia podobné tým z minulosti. „Neviem, či bude zvýšený počet zemetrasení na Slovensku a seizmológovia to nepovedali,“ zdôraznil Moczo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM