Anton Hrachovský Kultúra

100 rokov v obrazoch: Premeny života maďarskej komunity na Slovensku

Premeny rôznych aspektov života maďarskej komunity na Slovensku v priebehu posledných sto rokov predstavuje výstava 100 rokov v obrazoch.

Ilustračný obrázok k článku 100 rokov v obrazoch: Premeny života maďarskej komunity na Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

Odkedy v období rokov 1918–1920 vznikli v našom regióne štátne hranice, sa vystriedali štyri generácie. Ak sa však pozrieme na to, ako sa zmenil svet okolo nás – naše úžitkové predmety, zvyky a životný štýl – zdá sa, akoby uplynuli stáročia.

Putovná výstava 100 rokov v obrazoch prezentuje prostredníctvom fotografií premeny rôznych aspektov života maďarskej komunity na Slovensku v priebehu posledných 100 rokov.

Cieľom výstavy je ukázať zmeny maďarského spoločenstva a ním obývaného južného Slovenska a pripomenúť zopár okamihov z minulosti.

Môžu to byť všedné dni aj sviatočné chvíle, okamihy radosti aj bolestivé spomienky, rutinu i politické zlomy, sprevádzajúce posledných sto rokov života jedného spoločenstva. 

Ide už o tretiu inštaláciu výstavy, ktorú vytvorilo Slovenské národné múzeum – Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku v spolupráci s Fórum inštitútom pre výskum menšín a Občianskym združením Tradície a hodnoty.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 8. augusta 2019 o 16:00, samotná výstava bude sprístupnená do 20. septembra.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nových Zámkov a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM