Anton Hrachovský Samospráva

Zvýšenie platu hlavného kontrolóra odklepnuté: O koľko eur si mesačne prilepší?

Jedným z bodov februárového mestského zastupiteľstva bolo hlasovanie o zvýšení platu mestského kontrolóra v Nových Zámkoch. Ten si od marca 2018 prilepší o slušnú sumu.

Ilustračný obrázok k článku Zvýšenie platu hlavného kontrolóra odklepnuté: O koľko eur si mesačne prilepší?
Foto: Anton Hrachovský

Jedným z bodov rokovania mestského zastupiteľstva v Nových Zámkoch z 28. februára bolo prerokovanie platu a odmien hlavného kontrolóra mesta Štefana Rovňaníka. Ten využil možnosť, ktorú povoľuje zákon a predstúpil pred poslancov s dvomi návrhmi.

Odmeny nie, zvýšenie áno

Štefan Rovňaník predstúpil pred poslancov najprv s dvomi návrhmi. Podľa zákona o obecnom zriadení totiž môže poslanecký zbor kontrolórovi schváliť k základnému mesačnému platu odmenu až do výšky 30%.

Štefan Rovňaník je hlavným kontrolórom Nových Zámkov od roku 2015. Podľa jeho vlastných slov poberal počas tohto obdobia len základný plat, ktorý je stanovený zákonom. V prípade Nových Zámkov ide o 2072 eur mesačne.

Plat hlavného kontrolóra mesta sa počíta ako súčin priemernej mzdy v národnom hospodárstve (925 eur v 1.-3. štvrťroku 2017) a koeficientu podľa počtu obyvateľov (koeficient pre Nové Zámky je 2,24).

V prvom návrhu žiadal kontrolór o vyplatenie odmien za rok 2017, ktoré mali predstavovať 30% z ročného platu. Druhý návrh hovoril o maximálnom navýšení mesačného platu o 30% počnúc marcom 2018.

Jedným z argumentov hlavného kontrolóra bolo, že napriek tomu, že zákon túto položku nazýva odmenou, podľa jej charakteru je to v podstate príplatok porovnateľný s osobným príplatkom, ktorý je u ostatných zamestnancov mestského úradu bežnou súčasťou mesačnej mzdy.

Prvý návrh ešte pred hlasovaním stiahol s tým, že by podľa neho mohlo ísť o nesprávny výklad zákonom daných podmienok na jeho prijatie. Ten druhý, na navýšenie mesačnej mzdy, poslanci schválili.

Rovňaník uviedol v dôvodovej správe svojho návrhu, že v roku 2017 spolu s ÚHK (Útvar hlavného kontrolóra) vykonal 19 kontrol. Mestské zastupiteľstvo podľa neho nemalo k výsledkom kontrol žiadne významnejšie pripomienky a tiež že nezaznamenal žiadne také konanie, ktoré by si vyžadovalo podanie trestného oznámenia.

Hlasy proti a kontrolórove obavy o život z minulosti

Proti zvýšeniu vystúpilo niekoľko poslancov – Ivan Katona, Gabriel Katona, Štefan Prešinský a Martin Starzyk. Poslední dvaja menovaní vyčítali kontrolórovi nedostatočnú aktivitu pri kontrole mestských podnikov, pri kauze dvakrát predanej prístupovej cesty k historickej jazdiarni, sprenevery financií na ZŠ G.Bethlena či odhlasovania predaja ´pozemku za Ajaxom´. A podľa Starzyka tiež irelevantné porovnanie práce a spôsobu ohodnotenia kontrolóra s odmenami zamestnancov Mestského úradu.

Starzykovmu vyjadreniu Rovňaník kontroval: „Absolútne nerozumiete výkonu práce hlavného kontrolóra. Mohli by ste vedieť, akým veľkým útokom zo strany bývalého vedenia mesta som musel odolávať. Aj psychickým. Či veríte alebo neveríte, teraz, čo nedávno čítame, že ten ´Jackuliak´ bol zavraždený, v čase výkonu svojej kontroly som sa normálne bál, či nie je pod mojím autom nejaká nálož. Pravidelne som sa pozeral pod moje auto. Ani vy by ste sa nesmiali, keby ste si dovolili to, čo som si dovolil ja – spraviť kontrolu, pri ktorej som šliapol vedeniu mesta na kurie oko,“ povedal Rovňaník prirovnávajúc svoju prácu k práci nedávno zavraždeného novinára Jána Kuciaka, ktorému netaktne skomolil meno.

Kým prvý návrh sám kontrolór stiahol, ten druhý poslanci odhlasovali. Hlavný kontrolór tak bude od 1. marca 2018 poberať plat zhruba 2694 eur mesačne.

V podobne kritickom duchu sa vyjadril aj Ivan Katona. „Zatiaľ som z vašich kontrolných správ nepostrehol nejaký osobitný prínos pre mesto, pričom mnohokrát som vám aj s kolegami vyčítal váš špecifický výklad niektorých právnych ustanovení, spomínam si najmä na legendárne ´Predaj toho istého pozemku dvakrát je len chyba v komunikácii,´“ vyjadril sa Ivan Katona s tým, že rád by vedel v čom spočíva osobitný prínos kontrolóra, aby mu bol plat s odmenou zvýšený na zákonné maximum.

Rovňaník odpovedal, že okrem iného, jeho kontroly pôsobia ako prevencia, proti nezákonným činnostiam, aké sa konali pri sprenevere na ZŠ G.Bethlena. Podľa vlastných slov má teraz aj so svojím útvarom viac času na kontroly, keďže s väčším počtom ľudí dokáže skontrolovať viac. Dodal, že každý, kto má pocit, že sa v meste deje trestný čin, je povinný podať trestné oznámenie sám.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM