Viktória Botošová Kultúra

Zvonček, vločka, či vojačik OBRAZOM: Vianočný stromček zdobia ručne vyrobené ozdoby novozámockých detí

Nedávno pribudli na stromčeku pred Mestským úradom originálne vianočné ozdoby. Stromček na Hlavnom námestí dostal sviatočné rúcho.

Ilustračný obrázok k článku Zvonček, vločka, či vojačik OBRAZOM: Vianočný stromček zdobia ručne vyrobené ozdoby novozámockých detí
Foto: Viktória Botošová

O adventnom venci na Hlavnom námestí, okolo sochy Svätej trojice sme vás informovali v článku – Čaro Vianoc útočí na Nové Zámky: Prvá sviečka adventného venca zažatá! Ten zdobí naše námestie od 29. novembra.

Vianoce sa blížia nezadržateľným tempom. Okrem adventného venca okolo sochy Svätej trojice, pribúda aj iná sviatočná výzdoba. Tú sme si mohli už všimnúť aj na pouličných osvetleniach, výkladoch obchodov, či v oknách vašich susedov.

Sviatočný odev stromčeka

Vianočnú výzdobu si zaslúžil aj stromček na Hlavnom námestí. Jeho sviatočné rúcho tvoria originálne, ručne vyrobené ozdoby z dielne novozámockých škôl. Do výzvy primátora, spoločne vyzdobiť stromček sa zapojilo šesť základných škôl a štyri materské školy.

Výzdoba stromčeka sa uskutočnila 5. decembra predpoludním. V predmikulášskej nálade odovzdali svoje ozdoby školáci aj škôlkari. Prišlo približne 50 detí. Niektoré ozdoby priniesli len učiteľky, keďže v ten deň sa konal vo viacerých školách Mikuláš. Deti aj učiteľky boli počas výzdoby ponúknuté teplým čajom. Ozdoby sa vešali na stromček pomocou plošiny, keďže z bezpečnostných dôvodov ho nemohli zdobiť deti. Na stromčeku tak od tohto dňa môžeme vidieť zvončeky, vločky, vojačikov, vianočné gule z plastových pohárov a mnohé iné originálne kúsky.

Ako nápad vznikol

Ozdobovanie stromčeka pred Mestským úradom je nápadom vedenia mesta. S touto realizáciou sa začalo minulý rok. Školy reagovali na výzvu primátora mesta Gejzu Pischingera a zapojili sa tak do spoločného zdobenia.

Podmienkou bolo, aby bola ozdoba vyrobená z materiálu, ktorý odolá poveternostným vplyvom a aby bola ozdoba viditeľná aj z väčšej diaľky, čiže mala väčšie rozmery. Niektoré ozdoby sú dokonca označené aj menom školy.

Zdroj: MsÚ Nové Zámky

Vianočný stromček - Nové Zámky
3
Galéria
Foto: Viktória Botošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM