Anton Hrachovský Futbal

Záujem o futbalový trávnik dostal zelenú: Zámky s veľkou šancou na úspech

Pred časom vyslovil novozámocký futbalový klub FKM túžbu získať moderný futbalový trávnik. Kvalita tréningového procesu vyše 200 mladých futbalistov zo Zámkov a okolia by tak vzrástla.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o futbalový trávnik dostal zelenú: Zámky s veľkou šancou na úspech
Zdroj: TASR

Západoslovenský futbalový zväz vyhlásil výzvu futbalovým klubom, ktoré spadajú pod Nitriansky samosprávny kraj a majú záujem o realizáciu projektu výstavby ihrísk s umelou trávou financovaného z projektu HatTrick IV. Príspevok futbalového zväzu z projektu HatTrick IV predstavuje dotáciu 100-tisíc eur, ďalšie spolufinancovanie v predpokladanom objeme približne 200-tisíc eur zabezpečí mesto. Ihrisko s umelou trávou by malo byť situované v areáli štadióna Sihoť.

Štyri hviezdičky UEFA

FMK Nové Zámky je futbalovým klubom s najväčšou členskou základňou v novozámockom okrese. V aktuálnom súťažnom ročníku má prihlásených celkovo 12 mládežníckych tímov a jedno družstvo dospelých. Vzhľadom na nedostatočné množstvo hracích plôch potrebuje urgentne zabezpečiť svojim členom adekvátne tréningové podmienky aj prostredníctvom výstavby ihriska s umelou trávou.

„Ide o racionálnu, správnu a efektívnu investíciu,“ nechal sa počuť generálny manažér FKM Nové Zámky.

Nový trávnik by mal spĺňať kritériá štyroch hviezdičiek UEFA, čo znamená, že na štadióne sa nachádza zodpovedajúce hľadisko, umelé osvetlenie a kvalitný trávnik. Práve kvalita nového umelého trávnika by sa mala približovať prírodnej ploche. To by malo zaručovať tréning v kvalitných podmienkach počas celého roka. Veľkým plusom je umelé osvetlenie, ktoré umožní trénovať aj po zotmení, čo sa hodí hlavne v zimných mesiacoch.

Názory kompetentných

O poskytnutí mestkých financií rokovali poslanci i za účasti generálneho manažéra FKM Nové Zámky Petra Kováča, ktorý predostrel klubovú víziu. V zásade všetci zúčastnení súhlasili s podporou futbalu v meste, časť z nich apelovala na stanovenie hornej hranice sumy, ktorou na trávnik prispeje mesto. Okrem celoročnej využiteľnosti by mohlo mať nové ihrisko aj pozitívne ekonomické dopady.

„V tomto prípade sa môžeme baviť aj o ekonomickej výhodnoti. Tým, že sa jedná o celoročnú využiteľnosť novej plochy, automaticky sa odbremeňujú súčasné prírodné hracie plochy, tým pádom sa zvyšuje ich životnosť. Rovnako zaujímavým faktom je to, že v teritóriu okresov Nové Zámky, Levice, Komárno nie je relevantná hracia plocha s umelou trávou. Vytvára sa tým priestor na prenájom novej hracej plochy a tým pádom zisk financií na ďalší rozvoj,“ prezentoval víziu klubu jeho generálny manažér.

Spolufinancovanie mesta bolo schválené na úrovni 200-tisíc eur. Na ťahu je teraz samotný vyhlasovateľ výzvy – Západoslovenský futbalový zväz.

Z uvedeného grantu čerpali prostredky aj kluby ako Bánovce nad Bebravou, Dunajská Streda, Liptovský Mikuláš či Michalovce. Naopak, z projektu odstúpili na Slovensku iba dva kluby. Prvým sú Dvory nad Žitavou, druhým Čermánsky futbalový klub Nitra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM