Anton Hrachovský Samospráva

Zastupiteľstvo odsúhlasilo vyšší plat pre primátora: O koľko si prilepší prvý muž Nových Zámkov?

Na zasadaní Mestského zastupiteľstva v Nových Zámkoch sa preberali rôzne témy. Jednou z nich bolo aj zvýšenie platu súčasného primátora mesta Otokara Kleina.

Ilustračný obrázok k článku Zastupiteľstvo odsúhlasilo vyšší plat pre primátora: O koľko si prilepší prvý muž Nových Zámkov?
Foto: Anton Hrachovský

V stredu 15. júna sa zišlo, v poradí už 14. krát v tomto roku, mestské zastupiteľstvo, aby prejednalo najpálčivejšie problémy mesta. Zhruba po dvoch hodinách zasadania prišiel na rad jeden z dodatočných bodov – návrh na zvýšenie platu primátora mesta Otokara Kleina.

So spoločným návrhom koalície SMK-MOST HÍD a slovenskej koalície prišiel poslanec László Forró.„Mestské zastupiteľstvo určuje plat primátora mesta Nové Zámky podľa zvýšený o 60 % s účinnosťou od 1. júla 2016,“ znel návrh z úst poslanca.

Rozprava s protinávrhom

Do debaty k tomuto bodu sa zapojili aj poslanci Gabriel Katona, Ivan Katona a Lukáš Štefánik.

„Čím zdôvodňujete zvýšenie platu o 60 % s účinnosťou od 1. júla 2016?“, znela otázka Gabriela Katonu. „Vychádzame zo záverečného účtu mesta, ktorý je kladný, je na ňom prebytok a myslím si, že za ten rok a pol boli v meste dosiahnuté také výsledky, že primátor dal mesto do takého stavu v akom je. Dohodu predkladáme na základe analýzy minulého obdobia,“ vyhlásil László Forró.

„Za seba a myslím, že aj za kolegov zo slovenskej koalície, môžem povedať, že vždy sme boli za zvýšenie primátorovho platu. Myslím, že teraz po roku a pol, môžeme vidieť výsledky. Keď primátor nastúpil do funkcie, boli záväzky mesta v niekoľko miliónových hodnotách, momentálne to možno nie je ani desaťtisíc euro. Prebytok rozpočtu za minulý rok je vyše 700 tisíc euro. Myslím si, že toto sú dôvody na to, aby bol primátorov plat zvýšený,“ vyhlásil viceprimátor a poslanec Lukáš Štefánik. Tu treba poznamenať, že v prípade terajších záväzkov mesta sa spomínaná suma okolo 10 tisíc euro týka iba záväzkov po lehote splatnosti. Celková výška záväzkov mesta je podstatne vyššia, na druhej strane je pravdou, že primátor vyvinul úsilie na nájdenie dohody ohľadom urovnania nezrovnalostí a nedoplatkov mesta hlavne s firmou Brantner.

„Ja si nemyslím, že kondícia mesta je lepšia alebo horšia, alebo akákoľvek iná. Na druhej strane si však nemyslím, že by náš primátor mal mať minimum. Minimum má taký primátor, ktorý nič nerobí,“ poznamenal Ivan Katona. „Mám pozmeňujúci návrh: Mestské Zastupiteľstvo určuje navýšenie platu pána primátora o 30 % s účinnosťou od 1. júla 2016. Naozaj si nemyslím, že by náš pán primítor mal mať minimum,“ nechal sa počuť Ivan Katona.

Schválili pôvodný návrh

„Čudujem sa tomu, ak si niekto myslí, že plat primátora je prerokovaný aj so mnou. To, čo som povedal na začiatku, to platí stále. Neprišiel som sem preto, aby som tu bol kvôli peniazom. Za tým si stojím. Výsledky, ktoré vidíte vy a aj Novozámčania, hovoria za všetko“ jasne sa vyjadril primátor mesta Otokar Klein.

O ako prvom hlasovali poslanci o pozmeňujúcom návrhu Ivana Katonu (navýšenie platu o 30 %), ten však pomerom 4 za, 15 sa zdržalo, 3 nehlasovali neprešiel. Na rad tak prišiel pôvodný návrh slovensko-maďarskej koalície (navýšenie o 60 %), ktorý bol schválený pomerom 15 za, 4 proti, 2 sa zdržali a 1 nehlasoval.

Môže vás zaujímať:

Novozámockej nemocnici sa podaril fantastický kúsok: Ochrnutá budúca mamička porodila zdravého syna a opäť chodí

Mesto zverejnilo záverečný účet: Vlani hospodárilo s prebytkom vyše pol milióna eur

Rýchla výmena: Na Okresný úrad v Nových Zámkoch zasadne nový prednosta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM