Viktória Botošová Rôzne

Zastaraný projektor je už v koši: Pozrite, čím sa najnovšie chváli planetárium! FOTO

Pôvodný projektor bol už zastaraný. Fascinujúca digitálna projekcia teraz umožňuje sledovať hviezdy nielen tak, ako je ich vidieť zo zeme, ale aj v priestore a v čase. Nový softvér hvezdárne umožní prelet celou slnečnou sústavou.

Ilustračný obrázok k článku Zastaraný projektor je už v koši: Pozrite, čím sa najnovšie chváli planetárium! FOTO
Zdroj: TASR

V Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove oficiálne uviedli 9.marca 2015, do prevádzky digitálne planetárium. O ukončujúcich rekonštrukčných prácach sme vás informovali nedávno v článku – Aj hvezdáreň ide s dobou: Staré planetárium z roku 1983 nahradilo nové digitálne. Nový softvér umožní prelet celou slnečnou sústavou,pozo­rovanie oblohy z ktorejkoľvek pozície vesmíru.

Ako konštatoval riaditeľ hvezdárne Marián Vidovenec, financie na kúpu nového digitálneho planetária vo výške 60.000 eur získali od Ministerstva kultúry (MK) SR.

Zariadenie nainštalovali v decembri minulého roka a dva mesiace bolo v skúšobnej prevádzke. Digitálna projekcia umožňuje sledovať hviezdy nielen tak, ako je ich vidieť zo zeme, ale aj v priestore a čase.

Zastaraný projektor spôsoboval výpadky

„Projektor bol už morálne zastaraný, zapríčinil časté výpadky. Preto sme museli mať často zatvorené, nemohli sme prijímať návštevy, čo nám nerobilo dobré meno,“ priznal riaditeľ s tým, že ponuka planetária je momentálne pomerne dobrá a vyhovujúca pre verejnosť.

Podľa jeho ďalších slov počas skúšobnej prevádzky boli ohlasy pozitívne, programová ponuka sa rozšírila. „Keď sem niekto príde, nie je v tej situácií ako predtým, že pri ďalšej návšteve o pol roka dostane to isté. Budeme mať možnosť podstatne väčšej variability,“ zdôraznil Vidovenec.

Pôvodne chceli hvezdáreň zrušiť

Ministerstvo kultúry SR pred rokom uvažovalo o zrušení právnej subjektivity hvezdárne v Hurbanove. Podľa plánov mala byť pričlenená k Národnému osvetovému centru.

„Od zámeru sa upustilo. Dali sme dôveru novým ľuďom, ktorí sa ujali riadenia a teraz už vidieť prvé výsledky. Tento digitálny prístroj má slúžiť vyslovene na výchovno–vzdelávacie aktivity, ale sú tu aj iné veci, ktoré nie sú až tak viditeľné, ale znamenajú krok vpred. Toto úsilie nás dokázalo presvedčiť, že rozhodnutie bolo správne a subjektivita hvezdárne nebola zrušená,“ povedal generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva MK SR Pavol Šimunič. Pripravovaný nový zákon o kultúrno–osvetovej činnosti ešte presnejšie a odbornejšie kodifikuje zaradenie tejto hvezdárne v zostave kultúrno–osvetových zariadení na Slovensku.

„Každoročne zavíta do nášho mesta kvôli návšteve planetária laická i odborná verejnosť. Verím, že uvedením digitálneho planetária do prevádzky sa návštevnosť hvezdárne zvýši, čo prispeje taktiež k zviditeľneniu nášho malého mesta," uviedla na dnešnom slávnostnom otvorení primátorka mesta Ildikó Bašternáková.

Jedno z prvých astrofyzikálnych observatórií v Európe vzniklo v roku 1871. Zakladateľa hurbanovskej hvezdárne i geomagnetického a meteorologického observatória Mikuláša Konkoly Thegeho inšpiroval nebývalý záujem o prírodné vedy v polovici 19. storočia, orientovaný na získanie čo najpresnejších výsledkov astronomických pozorovaní.

Nové digitálne planetárium v Hurbanove je už v prevádzke
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM