Anton Hrachovský Futbal

Zámockí futbalisti sa výrazne posilňujú: Cieľ do jarnej časti je jednoznačný

Pred štartom jarnej časti futbalovej 3. ligy - Západ sme sa porozprávali s generálnym manažérom FKM Nové Zámky Petrom Kováčom. Zaujímalo nás, ako vidí budúcnosť futbalu v našom meste aj aké aktivity klub chystá.

Ilustračný obrázok k článku Zámockí futbalisti sa výrazne posilňujú: Cieľ do jarnej časti je jednoznačný
Foto: Peter Bódi

Futbalisti FKM Nové Zámky hrajú momentálne 3. ligu – Západ. Po jesennej časti aktuálnej sezóny sa nachádzajú na predposlednom – 18. mieste. Z 18 duelov si odniesli iba 11 bodov za 3 výhry, dve remízy a až 13 prehier. Druhá polovica ročníka začína 4. marca domácim stretnutím proti Topoľčanom.

Zimnú prípravu odštartovali hráči FKM 7. januára. Po úvodných dvoch týždňoch v domácich podmienkach absolvovali kondičné sústredenie v Radave, ktoré zavŕšili úvodným prípravným duelom proti štvrtoligovému Štúrovu (9:1) na umelej tráve v maďarskom Dorogu.

Pred štartom jarnej časti sezóny sme sa porozprávali s generálnym manažérom klubu Petrom Kováčom (na snímke vpravo).

Príprava a tímové posily

Ako hodnotíte doterajšiu prípravu A tímu?

Od zápasu v Dorogu hrávame pravidelné prípravné zápasy aj proti mužstvám vyšších súťaží, niekedy v režime streda – sobota. Z dôvodu absencie ihriska s umelým trávnatým povrchom cestujeme za súpermi na ich pôdu. Neobišli nás žiaľ ani zranenia hráčov typické pre túto medzisúťažnú fázu. Verím však, že do začiatku jarnej časti sa dajú všetci zdravotne do poriadku. Predtým ešte odohráme generálku proti Banskej Bystrici, pravdepodobne na niektorom z okolitých štadiónov.

Prídu/prišli do kabíny počas zimy nejaké posily?

Jednou zo základných príčin nelichotivého postavenia v tabuľke počas jesennej časti bol úzky káder. Navyše sme sa ešte s viacerými hráčmi museli z rôznych dôvodov rozlúčiť. Z toho dôvodu sme pristúpili k nevyhnutnému posilneniu tímu. Prichádza k nám Dmitrij Korman (naposledy pôsobiaci v Galante), Ákos Baksics (naposledy Veľký Meder, predtým mládežnícka akadémia Haladás). Do tímu sa vrátili bývalé opory Miloš Fehérvári (Šaľa, Hurbanovo), Igor Lovska (SK Viktorie Jirany, ČR), ale napríklad aj náš odchovanec Mário Oremusz (FC Nitra, V. Ludince, Palárikovo). Rozpracovaný máme ešte návrat Mateja Švajdu zo Šurian a príchod mladého Dávida Czibora z Nesvád (predtým DAC D. Streda). To však zrejme nebude všetko a vo februárových prípravných stretnutiach ešte vyskúšame ďalších 2 až 3 hotových hráčov.

Ako vidíte šance na udržanie sa v 3. lige?

Som rodený Novozámčan, žijem tu od narodenia a náš futbal je mojou srdcovou záležitosťou. Osobne si nepripúšťam žiadnu inú alternatívu než záchranu v súťaži. V takomto kontexte sa snažíme mentálne pripraviť aj hráčov. Verím posilnenému mužstvu a som presvedčený, že to chlapci zvládnu. K tomu však budú potrebovať aj podporu fanúšikov, preto ich chcem poprosiť, aby si našli cestu na štadión L. Gancznera a vytvorili nám pravé domáce prostredie.

Záchrana prioritou, potom prídu ďalšie ciele

Akým smerom sa bude uberať mužský futbal v Zámkoch?

Za takejto situácie, kedy doslova musíme vstať z výsledkového popola, sa na túto otázku dá odpovedať viac-menej len v krátkodobom horizonte. Prioritným cieľom je momentálne záchrana v súťaži. Až od jej úspešnej realizácie sa bude odvíjať náš ďalší, strednodobý cieľ. Tým je postupné zapracovávanie našich odchovancov prichádzajúcich z dorastu do kádra mužov. Tento by bol následne dopĺňaný rozdielovými hráčmi tak, aby sme sa minimálne pohybovali na popredných priečkach najvyššej regionálnej súťaže. Po vybudovaní patričnej infraštruktúry sa môžeme začať baviť aj o iných cieľoch a víziách.

Veľa sa diskutovalo o predaji pozemkov pod štadiónom L. Gancznera. Aký je váš pohľad na túto vec? Ste za to, aby sa klub presťahoval na Sihoť?

Najprv treba skonštatovať to najpodstatnejšie – futbalová infraštruktúra je u nás v nevyhovujúcom stave. Preto mimoriadne pozitívne vnímam snahu predstaviteľov mesta o zahájenie procesu prestavby a modernizácie multifunkčného areálu na Sihoti. Najvhodnejšie by bolo, aby sa čím skôr v tomto objekte začalo so stavbou budovy so šatňami, sociálnymi zariadeniami, regeneračnou jednotkou a pod. V oblasti hracích plôch bude nevyhnutné v časti za hlavným ihriskom vybudovať hraciu plochu s umelým trávnatým povrchom, ale aj prírodnou trávou. Ak máme snahu vybudovať našim mládežníkom čo najlepšie podmienky pre ich vývoj a zároveň rozširovať základňu, je najideálnejším scenárom zachovanie existencie aj súčasného štadióna L. Gancznera. Tento by mohol byť vhodný minimálne na tréningové účely, ale aj prípravné stretnutia, resp. mládežnícke. Objekt však taktiež musí prejsť úpravou, k čomu sme už v spolupráci s mestom z dôvodu havarijného stavu v istom rozsahu aj pristúpili. Snahou každého športového funkcionára musí byť zachovanie čo najväčšieho počtu ihrísk.

Marketing alebo niečo aj pre fanúšikov

Klub má nový web, pritiahol sa fanklub, pribúdajú príspevky na sociálnej sieti. Je to náznak toho, že sa začne v Nových Zámkoch používať marketing?

Nakoľko žijeme v 21. storočí, je nevyhnutné, aby sme v čo najväčšej miere informovali o dianí v našom klube. Futbal sa ešte stále hrá pre fanúšikov a preto im musíme poskytnúť, čo najväčší servis v oblasti informovanosti. Myslím, že sa nám marketingové aktivity podarilo celkom solídne rozbehnúť a teda už budeme len pridávať.

Aké aktivity ešte klub pripravuje, aby dotiahol sponzorov?

Sme futbalový klub s najväčšou členskou základňou na území novozámockého okresu. Niet dňa v roku, aby niektoré z družstiev netrénovalo, niet víkendu v roku, počas ktorého by sme nehrali nejaký futbalový zápas. Svojou progresívnou činnosťou budeme permanentne pracovať na tom, aby sme vytvárali dôstojné podmienky pre našich mladých futbalistov a futbalistky. Toto dokážeme len v spolupráci s našim súčasnými, resp. potenciálnymi partnermi. Preto sa vynasnažíme vybudovať produkt, do ktorého budú ochotní investovať. Čo sa týka ďalších aktivít, v závere mesiaca jún, resp. začiatkom mesiaca júl budeme organizovať oslavy 110. výročia založenia futbalu v Nových Zámkoch. Budú v znamení celodenných turnajov mládežníkov, vyvrcholením budú zápasy internacionálov a mužov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM