Správy

Zámky navštívil prezident: Najproblémovejšia je doprava, teší ho zamestnanosť

Nové Zámky navštívil prezident SR Andrej Kiska. S vedením diskutoval o viacerých témach, zásadné problémy mesta nevynímajúc.

Ilustračný obrázok k článku Zámky navštívil prezident: Najproblémovejšia je doprava, teší ho zamestnanosť
Foto: Anton Hrachovský

V utorok 31. októbra navštívil Nové Zámky prvý muž krajiny – prezident Andrej Kiska. Jeho stretnutiu s vedením mesta na Mestskom úrade predchádzala menšia folklórna vložka a privítanie chlebom a soľou. Po mediálnom vyhlásení nasledovala návšteva spoločností Osram a Koppert.

Teší ho zamestnanosť, problém vidí v doprave

Kiska po debate s vedením mesta skonštatoval, že Nové Zámky sa tešia z nízkej nezamestnanosti, no zároveň v súčasnosti zápasia s nedostatkom vhodných pracovných síl. Na pretras sa dostali nielen aktuálne problémy mesta, ale i celospoločenské, o zdravotníctve či školstve.

Už pri vstupe do mesta, pri návšteve čerpacej stanice Kiska zažil príjemné prekvapenie. „Spýtal som sa jej pracovníčok, ako sa v Nových Zámkoch žije. Tie sa vyjadrili, že majú veľký problém, nájsť vhodného pracovníka, keďže tu už niet koho. Skutočne ma primátor mesta potešil informáciami ohľadom nezamestnanosti, ktorá tu je v súčasnosti na úrovni niečo vyše štyroch percent, čo je úžasné. Boli časy, keď tu bola 14-percentná nezamestnanosť. Na jednej strane to je problém, pretože je ťažké pritiahnuť sem ďalších investorov. Pokiaľ však ľudia majú prácu, je to veľmi dobrý signál,“ dodal prezident SR.

Ako hlavný problém Nových Zámkov označil zhoršujúcu sa situáciu v preprave obyvateľov. „Je takmer nemysliteľné, aby v mestečku, ktoré nemá ani 40-tisíc obyvateľov, ľudia, ktorí nosia svoje deti do škôl, trávili vo svojich vozidlách aj viac ako pol hodinu. Aj z dôvodu, že cez mesto vedie hlavný cestný ťah, je v súčasnom modernom období tento problém veľmi kritický,“ povedal Kiska.

Prezidentova výzva voliť

Prezident upozornil na blížiace sa voľby do vyšších územných celkov, sám si uvedomuje, že ľudia o ne nejavia veľký záujem. „Žiaľ, naši občania sa nezúčastňujú na župných voľbách tak, ako by sme si možno všetci želali. Neuvedomujeme si, že v týchto voľbách sa rozhoduje o našom bežnom dennom živote, o tom, aké máme stredné školy, nemocnice, cesty, o kultúre, divadlách či galériách. Župné voľby sú náš dnešný život. Mali by sme si preto uvedomiť, že ak chceme žiť v dobrých regiónoch, mali by sme sa na župných voľbách zúčastniť,“ uviedol prezident.

„Druhým dôvodom, prečo sú tieto voľby dôležité, je nárast extrémizmu, keďže sa z extrémistov stáva veľmi silná, nebezpečná a profesionálna politická sila. Ak chceme, aby naša krajina bola modernou európskou krajinou, aj tieto župné voľby dajú signál pre celú krajinu, ktorým smerom sa uberáme. Preto by som chcel aj z tohto miesta poprosiť všetkých našich občanov, aby v sobotu 4. novembra išli voliť. Aby si našli chvíľku, pozreli si kandidátov na poslancov a predsedov samosprávnych krajov, pretože je tam mnoho kvalitných a dobrých ľudí, ktorých sa oplatí voliť. Nesmieme zostať doma, musíme prísť k urnám a ukázať, akú našu krajinu a naše regióny chceme mať,“ ukončil Kiska.

Prezident Andrej Kiska na návšteve Nových Zámkov
7
Galéria
Foto: Anton Hrachovský
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM