Anton Hrachovský Kultúra

Zámky navštívia majstri mysle: Budhistické relikvie prinesú harmóniu a pokoj

Východné filozofie sa stávajú čoraz populárnejšími. Nové Zámky sa minimálne na jeden víkend stanú ozajstným žiaričom energie harmónie a pokoja.

Ilustračný obrázok k článku Zámky navštívia majstri mysle: Budhistické relikvie prinesú harmóniu a pokoj
Zdroj: TASR

V novovznikajúcom Tibetskom parku mieru a harmónie v Nových Zámkoch budú mať obyvatelia možnosť dostať sa do kontaktu s budhistickými relikviami.

„Ak budeme pozorní, všimneme si, že nás zaplaví vnútorný pokoj, ktorý nie je možné zameniť s ničím iným. Tá harmónia je slovami neopísateľná, je to niečo, čo jednoducho treba zažiť,“ hovorí Jana Kadlecová, ktorá je jednou z organizátoriek výstavy. A keďže relikvií bude niekoľko desiatok.

Relikviami nazývame všetko, čo ostalo po veľkých majstroch minulosti. Či už sú to kúsky ich odevu, alebo popol, všetko v sebe nesie nesmiernu pozitívnu energiu, ktorú počas svojho života zrealizovali.

Na výstave bude možné vidieť i relikviu z tela historického Budhu Šákjamuniho, ktorý sa narodil ako bohatý človek, no po skúsenostiach s reálnym životom opustil palác, aby meditoval v horách a lesoch Severnej Indie. „Jedná sa o tzv. ringsel, malú bielu guľôčku, ktorú žiaci vyrobia z popola po jeho smrti. Údajne týchto ringselov bolo za 8 veľkých váz a postupne sa dostali do všetkých krajín, kde nasledujú Budhovo učenie,“ prezradil láma Tibor. „Keď už vieme, čo relikvie symbolizujú, nedivíme sa, že vo všetkých krajinách vtedy ustali konflikty a ich obyvateľom sa začalo dariť,“ dodal.

Výstava sa uskutoční už túto sobotu a nedeľu (6.-7. mája 2017) medzi 9:00 a 17:00 v Tibetskom parku mieru a harmónie na Gúgskej ulici 134, vstup je bezplatný.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM