Anton Hrachovský Šport

Zámky budú dejiskom celoslovenských pretekov: ROZHOVOR s organizátorom, FOTO

Na Nové Zámky čakajú akvatlonové preteky celoslovenského rozmeru, tento rok aj s jednou novinkou. Prinášame vám rozhovor s jedným z organizátorov tohto podujatia - Novozámčanom Radimom Kráľom.

Ilustračný obrázok k článku Zámky budú dejiskom celoslovenských pretekov: ROZHOVOR s organizátorom, FOTO
Zdroj: Archív Radima Kráľa

V poslednú adventnú nedeľu budú Nové Zámky dejiskom v poradí už tretieho Zimného akvatlonu. Pretekajúci ale i diváci si budú môcť oddýchnuť od predvianočného zhonu, otestovať sa a spoločne posedieť a diskutovať o triatlone, uplynulej a budúcej sezóne. Preteky sú zaradené do dlhodobých súťaží Slovenského pohára žiakov a Slovenského pohára v akvatlone vyhlasovaných Slovenskou triatlonovou úniou. Organizátorom sú Triatlonový klub Nové Zámky, mestský podnik Novovital Nové Zámky a vodácky Sport Club Slovakia Nové Zámky.

Štart pretekov je v nedeľu 18.decembra 2016 o 7:00 na plavárni. Bežecká časť pretekov má štart o 10:00 v Bernolákovom parku. Na trati sa predstaví hneď niekoľko kategórii pretekárov – nádeje A, nádeje B, mladší a starší žiaci (žiačky), fit beh mužov a žien, samotný fit beh bez vekového obmedzenia a ostatní.

Tento rok aj s novinkou

Tou bude premiérový ročník amatérskeho Novozámockého fit pohára združujúceho športovcov z Nových Zámkov a okolia. Sprvoti je v pláne iba beh, ktorý je najjednoduchší a najprirodzenejší šport. Časom sa podľa záujmu účastníkov budú dopĺňať ďalšie športové aktivity. Tento beh je určený pre amatérskych bežcov, ktorí si ešte netrúfajú odplávať 1000 metrov a štartuje o 12:00 v Bernolákovom par­ku.

Pred pretekmi sme sa v krátkosti porozprávali o blížiacich sa akvatlonových pretekoch ale aj o záujme mladých Novozámčanov o kanoistiku s novozámockým pretekárom, slovenským reprezentantom Radimom Kráľom. Ten je ako zakladateľ Sport Club Slovakia zároveň jedným z organizátorov pretekov.

Vyše 200 pretekárov z celého Slovenska

Koľko ľudí sa prihlásilo na akvatlon? Prihlásili sa aj ľudia mimo Nových Zámkov?

Na akvatlon sa prihlásilo približne 200 pretekárov. Je to prvé kolo Slovenského pohára v akvatlone a prídu sem pretekári z celého Slovenska.

Videl som, že na akvatlone bude aj prvý ročník Novozámockého Fit Pohára. Ako vznikla táto myšlienka?

Tento beh bude súčasťou Vianočného akvatlonu a bude zrodením amatérskeho Novozámockého fit pohára, združujúceho športovcov z Nových Zámkov a okolia. Začíname behom, ktorý je najjednoduchší a najprirodzenejší šport. Podľa záujmu účastníkov budeme dopĺňať ďalšie športové aktivity, aby sme spolu rástli. Tento beh je určený pre amatérskych bežcov, ktorí si ešte netrúfajú odplávať 1000 metrov. Pre tých, ktorí zvládnu takúto vzdialenosť odplávať, je na mieru ušitý akvatlon.

Spokojnosť a zimný tréning aj v Komárne

Všimol som si, že s členmi vodáckeho Sport Club Slovakia trénujete v Komárne. Prečo tam?

Do Komárna chodíme pádlovať na pádlovací bazén, ktorý simuluje jazdu na kajaku. Rozdiel je len v tom, že stojíte na mieste. Je to veľmi dobrý doplnok v zimnom období.

Kedy ste ukončili tréningy na Nitre? A ako bude teraz vyzerať váš najbližší program?

Tréning na rieke Nitre sme ukončili 20. októbra. Potom sme mali voľno a od novembra sme začali zimnú prípravu. Trénujeme v telocvični, v plavárni. V posilovni máme ešte jeden tréning zameraný na správnu techniku pádlovania. A ešte chodíme do Komárna na už spomínaný pádlovací bazén. Deti chodia na tréningy veľmi rady, čo ma veľmi teší. Ale radi uvítame aj nových členov, ktorí by sa k nám chceli pridať aj v zime.

Ako ste ako tréner spokojný s tým, čo sa dosiahlo za pol roka?

Som veľmi spokojný a som rád, že ľudia v Nových Zámkoch spoznávajú olympijský šport – rýchlostnú kanoistiku. Ľudia spoznali novozámockú lodenicu, deti sa naučili jazdiť na kajaku a niektorí už absolvovali aj prvé preteky. Určite chcem pokračovať v nastúpenom tempe.

Zábery z ukončenia tréningov na rieke Nitra v Nových Zámkoch a zimných tréningov si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii nižšie.

Foto: ilustračné

Vodácke tréninky v zime
5
Galéria
Zdroj: Archív Radima Kráľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM