Viktória Botošová Rôzne

Zámčan, Zelovoc, či potraviny Veselý... Legendárne obchody zo socíku, ktoré sme navštevovali v Nových Zámkoch, FOTO

Známe, viditeľné, alebo jedinečné obchodíky. Klasické dlhé rady i podpultový predaj. Koľkí si na to ešte spomínate? Novozámocké obchodíky, na ktoré si dnes už pamätajú len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng...

Ilustračný obrázok k článku Zámčan, Zelovoc, či potraviny Veselý... Legendárne obchody zo socíku, ktoré sme navštevovali v Nových Zámkoch, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

V dnešnej dobe sa obchody v centre Nových Zámkov menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam zrovna nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi. Niektoré obchody si tí skôr narodení pamätajú dodnes a ich názvy sa uchovali, aj keď predajne sú už dávnou minulosťou…

Zámčan

Až do postavenia OD Jednota na Hlavnom námestí v roku 1976, bol najväčším obchodným domom v Nových Zámkoch práve Zámčan, kde sa predávali prevažne výrobky textilného charakteru. Budovu Zámčanu dal postaviť ešte v roku 1931 Tomáš Baťa a slúžila ako predajňa obuvi. Po jej transformácii v OD Zámčan sa predaj obuvi presunul na poschodie budovy na M. R. Štefánika 2, na prízemí ktorej bol obchod so športovými potrebami a Čedok.

Jediné kníhkupectvo v meste

Na mieste dnešného obchodu s obuvou, na M. R. Štefánika 5, bolo kníhkupectvo, svojho času jediné v Nových Zámkoch. Nebolo samoobslužné, ako sme na to zvyknutí dnes. Po jeho presťahovaní do priestorov, v ktorých sídli dodnes, sa na jeho miesto dostal Zelovoc – predajňa ovocia a zeleniny.

Zelovoc

Zelovoc – predajňa ovocia a zeleniny fungovala aj na prízemí dnešného Daňového úradu a ďalšie prevádzky boli rozmiestnené rôzne po meste. Spomedzi všetkých predajní boli práve pre tieto najcharakteris­tickejšie dlhé rady na nedostatkový tovar a tzv. „podpultový predaj“.

Veselý

Rôzny tovar dennej potreby bolo možné kúpiť s samoobslužných potravinách, ktoré sa tiež nachádzali na viacerých miestach. Za zmienku stoja potraviny ľudovo nazývané Veselý, ktoré boli vedľa dnešného Computer ABC.

Obchod s odevmi i domáce potreby

Medzi významnejšie patril aj poschodový obchod s odevmi na mieste dnešného second-handu. Predávali sa v ňom kabáty a šaty. Medzi týmto obchodom a Zámčanom bol v tzv. Haulíkovom dome obchod s domácimi potrebami. Viaceré druhy tovarov, napríklad elektroniku a bielu techniku bolo istú dobu možné kúpiť iba tu. V podobne monopolnom postavení bol aj obchod so sklom a porcelánom na Komárňanskej ulici, na mieste dnešnej Ozety. K jedným z tých obchodov, ktoré na Komárňanskej ulici, ale aj celkovo, fungujú súvislo na jednom mieste už dlhé desaťročia, je hračkárstvo.

Môže vás zaujímať:

Informácie poskytol: Pavol Rusnák – Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch
FOTO: Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch (Fotografie obchodov na ulici M. R. Štefánika (ľavá strana úseku od Podzámskej po Kapisztóryho) z roku 1972 a fotografie z OD Jednota z roku 1980.)

Legendárne obchody zo socíku v Nových Zámkoch
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM