Samospráva

Zákon o miestnom poplatku za rozvoj: Vyjadrila sa k nemu i novozámocká radnica

1. novembra tohto roku nadobudol účinnosť zákon o poplatku za miestny rozvoj. Vyjadrilo sa k nemu i mesto Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Zákon o miestnom poplatku za rozvoj: Vyjadrila sa k nemu i novozámocká radnica
Foto: Anton Hrachovský

Len pred necelými troma týždňami vošiel do platnosti nový zákon o miestnom poplatku za rozvoj. Zákon umožňuje, ale neukladá povinnosť samospráve zaviesť tento nový poplatok. Mesto Nové Zámky v budúcom roku neplánuje zaviesť miestny poplatok za rozvoj. Tvrdí však, že bude zbierať informácie o jednotlivých stavbách.

Čo je poplatok za rozvoj?

Zákon o miestnom poplatku za rozvoj nadobudol účinnosť 1. novembra tohto roku. Poplatok za rozvoj môže obec dobrovoľne zaviesť vlastným VZN. Pripisujú sa mu tri funkcie – príjmová, rozvojová a protikorupčná. Príjem z poplatku môžu samosprávy použiť ako kapitálové výdavky v prípade výstavby škôl a škôlok, športovísk, kultúrnych a zdravotníckych zariadení, ale aj na výstavbu dopravnej infraštruktúry, rozširovanie a údržbu verejnej zelene.

Riziko z hľadiska investorov

Podľa viacerých poslancov sa môže z hľadiska príchodu investorov do Nových Zámkov zčasti jednať o kontraproduktívny krok. „Treba zistiť, či tento poplatok nejakým spôsobom vytvorí možnosti pre navýšenie rozpočtu mesta, ktorý by mohol byť použitý na riešenie infraštruktúry alebo to bude mať opačný účitok a teda zabráni rozvoju v meste,“ povedal Peter Velecký, vedúci finančného odboru. "Finančná komisia odporúča postup, pri ktorom by sa monitorovalo, pri akých stavbách by bolo možné tento poplatok uplatniť a aký by bol z neho príjem,“ dodal Velecký.

„V treťom alebo štvrtom štvrťroku budúceho roka by sa táto analýza predložila mestskému zastupiteľstvu, aby sme mali číselné údaje aj o tom, ako by to postiovalo prípadných investorov a aký príjem by z poplatku bol,“ predniesol návrh Velecký.

Vplyv na výšku poplatku budú mať údaje zo stavebného povolenia, ktoré bolo vydané stavebníkovi. Platiť sa bude jednorazovo, sadzbu si určí obec k 1. januáru kalendárneho roka a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna. Zákon stanovuje minimálnu (10 eur) a maximálnu (35 eur) výšku poplatku za každý, aj začatý m2 podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM