Správy

Pobúrení záhradkári: Takto dopadli po čistení na Zúgove

Nedávno v lokalite Zúgov v Nových Zámkoch prebehlo čistenie mlynského náhonu. Výsledok prác však chatárov z tejto oblasti šokoval.

Ilustračný obrázok k článku Pobúrení záhradkári: Takto dopadli po čistení na Zúgove
Foto: Webnoviny - / Zdroj: Dnes24.sk

Záhradkári sa z regionálnej tlače dozvedeli o čistení náhonu. Vnímajú to však negatívne. Za niekoľko dní sa totiž pri ich záhradkách objavili hory bahna, ktoré v žiadnom prípade neprispeli k príjemnému pohľadu na okolie záhrad a chatiek. Dokonca podľa ich slov, použitá technika zasiahla aj do niektorých plotov záhradiek. Čistenie náhonu si záhradkári predstavovali oveľa citlivejšie. Takýto zásah do prírody vnímajú ako veľmi drastický.

Podľa slov Petra Paluka z Odboru Životného prostredia MsÚ v N. Zámkoch, čistenie mlynského náhonu sa vykonávalo na pozemkoch mesta Nové Zámky na žiadosť Slovenského rybárskeho zväzu Rada Žilina. A to na základe upozornenia ľudí, že sú vytápané pivnice spodnou vodou. Rybársky zväz požiadal o prehĺbenie mlynského náhonu aj z dôvodu, obnovenia života vo vodnom koryte.
Obvodný úrad ŽP Nové Zámky vydal oznámenie k ohláseniu stavebných prác na vodnej stavbe prírodného kanálu – v zanesenom koryte mynského náhonu. Obvodný úrad ŽP Nitra tiež súhlasil so zásahom do biotopu lužné vrbovo-topoľové a jelšové lesy, a so zmenou stavu mokrade. V rámci realizácie úprav boli vykonané odbery vzoriek sedimentov.

„V posledných rokoch tu bol nízky stav hladiny vody, preto voda zapáchala, strácal sa v nej život. Počas bagrovania tam neboli skoro žiadne ryby. Z tohto dôvodu sme boli nútení vyčistiť mlynský náhon a opätovne dostať vodu z rieky Nitry do mlynského náhonu“, vyjadril sa Tibor Krajč zo Slovenského rybárskeho zväzu Rada Žilina.

Majitelia záhrad a chatiek boli mestom upozornení, aby v danom období odstránili od koryta oplotenia či rôzne vodné zariadenia, lávky … Čistenie sa uskutočnilo v dĺžke cca 3,5 km – od Zúgova po miestne kúpalisko Štrand. Práce trvali približne 30 dní. V tomto úseku bolo vyrúbaných niekoľko stromov, väčšinou suchých a hnilých, 1,5 percenta zdravých.

Vyťažený sediment – bahno – však zostalo popri koryte. Z hľadiska životného prostredia je sediment v poriadku.

„Postupovali sme podľa projektu, a vôbec sme neuvažovali nad tým, že by sme sediment mali odvážať preč. Jednak to bolo limitované finančnými prostriedkami a aj termínovo. Preto sme boli nútení revitalizáciu riešiť takýmto spôsobom“ hovorí Tibor Krajč.

„Obvodný úrad ŽP NItra rozhodol, že bahno musí ostať v riečnom koryte“ hovorí Peter Paluk.

Tibor Krajč: „Prešli sme mlynským náhonom a snažili sme sa urovnať sediment z estetického hľadiska, a dať ho preč od plotov záhradiek. Neskôr dokonca sediment klesne, a zarastie , takže oblasť bude vizuálne krajšia.“

Túto oblasť bude naďalej sledovať mesto i Slovenský rybársky zväz. Celé financovanie bolo uskutočnené Slovenským rybárskym zväzom Rada Žilina – vo výške 20 000 eur.

Rybári sú teda spokojní, no záhradkári smutní, a znechutení, pretože nimi upravované a udržiavané prostredie – okolie záhradiek je zrazu nepríjemné na pohľad a sú skeptickí, že ich obľúbené miesta pre oddych už nikdy nebudú také príjemné ako predtým …

Sara

Mlynský náhon
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM