Hokej

Začína druhá tretina extraligovej sezóny: Pôjdu Zámčania v tabuľke nahor? FOTO

Hokejová Tipsport liga mala reprezentačnú prestávku, keďže slovenská reprezentácia sa predstavila na Nemeckom pohári. Ako sa teda hráčom HC Nové Zámky darilo v prvej tretine tipsportligovej sezóny 2016/2017?

Ilustračný obrázok k článku Začína druhá tretina extraligovej sezóny: Pôjdu Zámčania v tabuľke nahor? FOTO
Zdroj: TASR

Hokejová Tipsport liga mala reprezentačnú prestávku, keďže slovenská reprezentácia sa predstavila na Nemeckom pohári. Ako sa teda hráčom HC Nové Zámky darilo v prvej tretine tipsportligovej sezóny 2016/2017?

Po 18 odohraných dueloch patrí Novým Zámkom siedma priečka s 23 bodmi, ktoré naši hokejisti dosiahli vďaka 5 výhram v riadnom hracom čase, dvom víťazstvám po predĺžení. K tomu pridali Zámčania 4 prehry po predĺžení a 7 porážok v riadnom hracom čase, s pasívnym skóre 43:48. Keby sa do play off postupovalo v tejto chvíli, Zámky by v prvom kole narazili na druhú Banskú Bystricu.

Výkony ako na hojdačke

Od štartu premiérového tipsportligového ročníka predvázali zeleno-bieli výkony ako na hojdačke. Výborné a obetavé výkony striedali zápasy s ľahkovážnejším prístupom. Vrcholom doterajšieho priebehu by sme mohli nazvať obe výhry nad Košicami, ktoré dokázali po heroickom výkone poraziť doma 4:3 po predĺžení a 1:0 na košickom ľade. Tímový výkon sa výrazne zlepšil v posledných stretnutiach, hlavne po príchode českých ex-Slávistov Mareka Drtinu a Zdeněka Bahenského. Zatiaľ najvýraznejšiu výhru si Zámčania pripísali pod vedením trénera Pénzeša v poslednom domácom stretnutí proti ďalšiemu nováčikovi – Liptovskému Mikulášu (7:0).

Spomedzi jednotlivcov žiari hlavne v poslednej dobe prvá formácia, ktorá výrazne bodovo i herne ožila po príchode českého útočníka Zdeněka Bahenského, ktorý si veľmi rýchle porozumel s ďalšími borcami v útoku – Kamilom Brabencom a Ossim Saarinenom. Lídrom tímovej produktivity je práve český útočník Brabenec so 16 bodmi (3+13), ktorého s 11 bodmi (5+6) nasleduje kapitán Michal Hudec. Tretím najproduktívnejším je Fín Ossi Saarinen, autor historicky prvého novozámockého hetriku v najvyššej súťaži, ktorý dosiahol v 12 zápasoch 9 (7+2) kanadských bodov, rovnako ako Lukáš Hvila (9 bodov v 18 dueloch).

Spomedzi obrancov vyčnieva švédsky bek Fredrik Sandgrén hrajúci väčšinu oslabení i presilových hier, v 17 zápasoch si pripísal 7 bodov (1+6).

Vyzerá to, že v bráne našiel pohodu Švéd Joakin Lundström, ktorý je momentálne s 94,02 %-nou úspešnosťou na špici rebríčka tipsportligových gólmanov (ak nerátame Maroša Mikoláša zo Žiliny, ktorý odchytal jediný duel). K tomu ešte pridal dve čisté kontá. Naopak, je možno trochu na škodu, že viacej príležitostí nedostal Stanislav Škorvánek. Naša talentovaná brankárska dvojka sa tak rozchytáva v prvoligovej Trnave, aby bola pripravená v prípade potreby naskočiť do extraligového kolotoča.

„Keďže Lundström má momentálne formu, chytá on. Chceme však, aby naši brankári mali zápasovú prax a tak Škorvánek nastupuje aj v Trnave. Pripravujeme sa tak, aby u našich gólmanov nedošlo k výluke v zápasovej praxi, aby mohol kedykoľvek ktorýkoľvek z nich nastúpiť,“ povedal novozámocký tréner Július Pénzeš na marko brankárskej otázky.

Zmeny v kabíne

Už od začiatku sezóny došlo v tíme k viacerým personálnym zmenám. Po nie veľmi presvedčivých výkonoch sa z tímu porúčal gólman Marek Šimko, ktorého nahradil Švéd Joakim Lundström. Po 9 stretnutiach opustil rady tímu český útočník Jan Semorád, ktorý zamieril do Popradu, opačným smerom putoval zase mladý slovenský útočník Jozef Tibenský. V závere septembra sa k tímu pripojili hráči z krajiny tisícich jazier – útočník Ossi Saarinen s bekom Konsta Mäkinenom. Naopak, v priebehu októbra klub ohlásil, že po rokoch opúšťa Nové Zámky i útočník Albín Podstavek, ktorého vedenie pustilo do Topoľčian, ďalší forvard Tomáš Török sa presunul na hosťovanie do Detvy. K zeleno-bielym sa pripojil i útočník Dominik Rehák a česká trojica – obranca Marek Drtina a útočníci Zdeněk Bahenský a Tomáš Pitule.

K zmene došlo i na trénerskom poste, keď trochu prekvapivo rozviazalo koncom septembra vedenie klubu zmluvu s Miroslavom Chudým, ktorého nahradil Július Pénzeš. Dnes už bývalý lodivod Zámčanov sa sám vyjadril, že na tímovú súhru a tým pádom i výsledky bolo treba viac času.

Tréner je víťazný typ

„Začiatok síce nebol najlepší, no máme predpoklady na to, aby sme sa v tabuľke posúvalia verím, že k tomu aj príde. Ligová tabuľka je vyrovnaná, hocikto môže s hocikým vyhrať aj prehrať, takže chceme to brať radšej krok po kroku. Pred sebou máme zápasy, v ktorých chceme bodovať a uvidíme, ako tie dopadnú,“ povedal nám po skončení extraligovej prestávky Július Pénzeš.

„Som víťazný typ a nerád prehrávam. A ak budeme vyhrávať, dostaneme sa v tabuľke vyššie. Myslím si, že toto mužstvo má predpoklady posunúť sa vyššie,“ dodal novozámocký tréner.

Aktuálna súpiska HC Nové Zámky

Brankári: Joakim Lundström, Stanislav Škorvánek (striedavý štart v Trnave), Marko Borároš
obrancovia: Juraj Ďurčo, Marek Drtina, Václav Čížek, Fredrik Sandgren, Martin Chovan, Konsta Mäkinen, Patrik Maier, Andrej Sucharda, Jake Cardwell
útočníci: Zdeněk Bahenský, Kamil Brabenec, Ossi Saarinen, Lukáš Hvila, Michal Hudec, Matej Paulovič, Branislav Fábry, Tomáš Pitule, Erik Čaládi, Jozef Tibenský, Richard Lelkeš, Marek Dubec, Dominik Rehák, Dominik Hegyi, Milan Kytnár, Lukáš Tábi (striedavý štart v Topoľčanoch)

Zapracovať treba na presilovkách a oslabeniach

Zapracovať by mali novozámockí hráči na využívaní presilových hier. V doterajších 74 presilovkách sa im podarilo streliť iba 10 gólov, čo ich so 13,51%-nou úspešnosťou radí na siedmu pozíciu v lige. Ešte horšie sú na tom zeleno-bieli pri hre v početnom oslabení o jedného hráča. V 79 oslabeniach inkasovali až 16-krát, vďaka čomu sú s 79.75 % na predposlednej – desiatej priečke.

Štart ďalšej časti sezóny v Trenčíne

Ďalšiu porciu tipsportligových zápasov načnú Novozámčania piatkovým stretnutím na ľade tabuľkového suseda – šiestej Dukly Trenčín. V úvodnom vzájomnom zápase sezóny sa z výhry tešili Zámčania vďaka hetriku fínskeho útočníka Ossiho Saarinena. V drese HC Nové Zámky by sa v piatok mali predstaviť i navrátilci do zostavy Milan Kytnár a Jake Cardwell.

Do Trenčína aj s fanklubom

Na piatkový zápas sa chystajú spolu s hráčmi i členovia zeleno-bieleho fanklubu. Výjazdu sa môžete zúčastniť aj vy – stačí sa prihlásiť na stránke fanklubu alebo cez facebookovú udalosť.

HC Nové Zámky - prvá časť sezóny
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM