Anton Hrachovský Rôzne Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Nových Zámkoch, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Nových Zámkoch, ktoré by mal poznať každý!
Zdroj: TASR

Trávnica

Obec Trávnica leží 30 km severovýchodne od Nových Zámkov uprostred Pohronskej pahorkatiny v doline miestneho potoka. Históriou obce je niekoľko kaštieľov a kúrií, z ktorých je momentálne prístupný iba Kaštieľ Trávnica, v minulosti patriaci rodine Baloghovcov. Medzi dominanty obce patrí i barokový rímskokatolícky kostol Najsvätejšej Trojice a Národná technická pamiatka – Studňa s čerpadlom na veterný pohon.

Zaujímavosťou je, že na území obce je archeologicky doložené sídlisko s kanelovanou keramikou, sídlisko maďarovskej kultúry zo staršej doby bronzovej, pohrebisko z doby laténskej, germánske sídlisko z 2. – 3. storočia, sídlisko a hrobové nálezy z 10. – 12. storočia.

Návštevníci obce si môžu spraviť prechádzku po náučnom chodníku ´História a súčasnosť obce Trávnica´, ktorý ich prevedie po 24 zastávkach, tematicky zameraných na historické, prírodné a súčasné zaujímavosti obce. Terén je nenáročný a je vhodný na pešiu, ale aj na cyklistickú turistiku. Trávnica patrí do Miestnej akčnej skupiny Združenia Termál, ktorá zahŕňa celkovo 11 obcí z regiónu a cyklotrasy medzi nimi. Neďaleko obce leží rybník Trávnica, v okolí ktorého možno pozorovať zvieratá alebo si požičať vodný bicykel.

Palárikovo

Palárikovo sa pôvodne volalo Slovenský Meder a leží na juhozápadnom Slovensku, v Podunajskej nížine, 13 km od Nových Zámkov. Dnes nesie obec meno významného slovenského dramatika a publicistu Jána Palárika. Nachádza sa v nej rímskokatolícky kostol sv. Jána Nepomuckého z roku 1746.

Ďalšou dominantou obce je neoklasicistický kaštieľ, ktorý však nie je pre verejnosť bežne dostupný. Súčasťou kaštieľa v Palárikove je aj rozsiahly park, ktorý je sprístupnený aj verejnosti. Návštevníci si tu môžu pozrieť unikátnu celodrevenú historickú vodáreň, ktorá dnes slúži aj ako vyhliadková veža. Zrelaxovať sa dá prechádzkou po anglickom parku a lesoparku, kde možno pri kŕmidlách sledovať voľne žijúce lesné zvieratá. Milovníci prírody sa môžu ísť pozrieť aj do kedysi svetoznámej bažantnice spojenej s chovom muflónov, ktorej vznik siaha až do roku 1752.

Chľaba

Chľaba bola pôvodne rybárskou obcou. V jej katastri sa nachádza turisticko – rekreačná oblasť Kováčov. Kováčovské kopce sú jedinečnou prírodnou rezerváciou a ich svahy patria medzi turisticky najvyhľadávanej­šie trasy.

Pozoruhodnosťou obce Chľaba sú vinohradnícke pivnice, ktoré boli vyhĺbené priamo do pieskovcových pahorkov. Návštevníci môžu zájsť i do Vinohradníckeho pivničného múzea. V obci sa dodnes zachoval ľudový zvyk vynášania Moreny na fašiangovú sobotu. Slameno-handrovú Morenu nesú dievčatá po obci až k rieke Ipeľ, kde ju hodia do vody a tým podľa starej obyčaje pochovajú zimu.

Medzi pamiatky patrí neskorobarokový rímskokatolícky kostol z roku 1769, ktorý bol začiatkom 19. storočia prestavaný do klasicistického štýlu. Obec zdobí aj viacero malých sakrálnych pamätníkov – kríž s Ukrižovaným pred kostolom, stĺp Božie muky, kamenné prícestné kríže s korpusom Krista či Ústredný cintorínsky kríž alebo Miléniový pamätný stĺp so svätoštefanskou korunou na vrchole.

Belá

Belá leží v Podunajskej nížine na západnom svahu Belianskych kopcov. V obci sa nachádza rímskokatolícky barokový kostol z 1. polovice 18. storočia a neskorobarokový kaštieľ z 2. polovice 18. storočia, ktorý bol koncom 19. storočia klasicisticky upravený. V nedávnej minulosti bol kaštieľ kompletne zrekonštruovaný.

V interiéri kaštieľa známeho aj ako ´Chateau Béla´ sa nachádzajú neskoro-klasicistické fresky. Kaštieľ, ktorého súčasťou je aj vináreň, obkolesuje park vyhlásený za chránený areál. V podzemí kaštieľa sú priestory na rôzne formy relaxu, sauna a wellnes, vonkajší bazén ale aj poľovnícky salónik a ďalšie.

Podhájska

V posledných rokoch stále viac vyhľadávanou obcou je Podhájska, ktorá je situovaná na polceste medzi Novými Zámkami a Levicami v blízkosti mesta Šurany. Obec sa rozprestiera pod agátovými a dubovými hájmi v Podunajskej nížine v doline Radavky a na západnom okraji Pohronskej pahorkatiny.

Nachádza sa tu termálne kúpalisko, ktorého voda má priaznivé účinky na regeneráciu organizmu, pričom prevádzka kúpaliska je celoročná. Termálna voda je slaná a má účinky podobné vode z Mŕtveho mora. Blahodarne pôsobí na choroby pohybového aparátu, dýchacieho a srdcovo-cievneho ústrojenstva i na gynekologické a urologické ochorenia.

V pahorkoch za obcou sa nachádza zrúcanina kláštoru Mariánska Čeľad. Povráva sa, že odtiaľ viedol podzemný tunel až do kláštora v Hronskom Benadiku.

Na svoje si v okolí obce prídu aj cyklisti. Podobne ako Trávnica, aj Podhájska patrí do Miestnej akčnej skupiny Združenia Termál, ktorá zahŕňa celkovo 11 obcí z regiónu. Okrem Veľkého cyklookruhu Mikroregiónu Termál s celkovou dĺžkou 55,6 km, ktorý má strednú obtiažnosť, si môžu rekreační cyklisti vychutnať i niekoľko kratších cyklotrás.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM