Anton Hrachovský Iné športy Šport

Z hviezdneho zahraničia späť na Slovensko: Odchovanec Zámkov posilní majstra

Najlepší slovenský hádzanársky klub Tatran Prešov získal výraznú posilu. Od budúcej sezóny bude jeho dres obliekať jeden z najznámejších športovcov, ktorého rodiskom sú Nové Zámky.

Ilustračný obrázok k článku Z hviezdneho zahraničia späť na Slovensko: Odchovanec Zámkov posilní majstra
8
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenský hádzanársky reprezentant, odchovanec Nových Zámkov a bývalý hráč FC Barcelona Martin Straňovský bude od budúcej sezóny 2018/2019 hrať aj na slovenských palubovkách. Mladší brat hráča a manažéra HC Štart Nové Zámky Tomáša Straňovského sa upísal prešovskému Tatranu.

Návrat na Slovensko po 13 rokoch

Martin Straňovský pôsobí aktuálne v najlepšej hádzanárskej lige sveta – v nemeckej Bundeslige oblieka dres klubu HC Erlangen. Na Slovensko sa vráti po dlhých 13 sezónach, počas ktorých nastupoval okrem Erlangenu aj vo farbách španielskych tímov Ademar Leon a FC Barcelona.

Martin Straňovský je slovenským hádzanárom roka za rok 2006. Našu krajinu reprezentoval na troch európskych (2006, 2008, 2012) a dvoch svetových (2009, 2011) šampionátoch.

Zároveň sa dvakrát v kariére dostal medzi 50 najlepších strelcov v hádzanárskej lige majstrov, vždy v drese Ademaru Leon. V sezóne 2011/2012 sa stal najlepším ľavým krídelníkom španielskej ligy. V ročníkoch 2012/2013 a 2013/2014 sa s FC Barcelona dvakrát tešil zo zisku majstrovského titulu v španielskej lige, v roku 2013 si neúspešne zahral finále Ligy majstrov a o rok neskôr získal v tejto prestížnej súťaži bronzovú medailu.

Straňovský podpísal zmluvu s Prešovom na tri roky s tým, že aktuálny ročník dohrá ešte v Nemecku. V metropole Šariša pôsobil v minulosti aj jeho brat Tomáš (2009–2010).

Hlavným dôvodom návrat domov

V Prešove ako najlepšom slovenskom klube si Straňovský zahrá okrem extraligy aj nadnárodnú súťaž SEHA (South East Handball Association). Okrem výzvy nastupovať v jednej z najkvalitnejších líg ho k návratu na Slovensko primäla najmä túžba vrátiť sa domov. Navyše, od budúcej sezóny by sme mohli byť svedkami bratského extraligového súboja.

„Žijem už 13 rokov v zahraničí. Deväť som bol v Španielsku, teraz som štvrtý rok v Nemecku a stále viac nás to s manželkou ťahá domov. Postavili sme si v Nových Zámkoch dom, máme dva a polročnú dcérku a najmä manželka veľmi túžila ísť domov. Rozmýšľal som síce, že ešte 2–3 roky potiahnem vonku, ale napokon vyhralo to, že sa chceme vrátiť. A kde inde, ako do najlepšieho klubu na Slovensku,“ povedal pre klubový web Tatrana Prešov Martin Straňovský.

V Prešove by si mal zahrať po boku ďalšieho Novozámčana a reprezentanta Slovenska Olivera Rábeka.

Foto: ilustračné

Martin Straňovský podpísal zmluvu s Tatranom Prešov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM