Palic Palic Rôzne

VYSVEČKO: Zo školy aj takto. Príde trest?

Väčšina vysvedčení rodičov poteší, alebo aspoň uspokojí. Ale mnohý rodičia sú nespokojní. Právom? Čo s tým... Ponúkame vám niekoľko dobrých argumentov, prečo sa nerozčuľovať...

Známky sú už uzavreté, a tak (takmer) nič nezmeníte. Ponúkame vám niekoľko dobrých argumentov, prečo sa nerozčuľovať, a pár praktických rád, čo robiť, ak ste presvedčení, že učiteľ nemá pravdu. Nechcete od neho priveľa? Nemecký psychológ Werner Correl tvrdí, že ambiciózni rodičia majú na svedomí najmenej 70 percent všetkých porúch učenia. Železná prísnosť, hrozby, tresty, zákazy, ale tiež plačlivé „My pre teba robíme všetko a ty nám to takto oplácaš!“, nie sú podľa neho ničím iným ako živnou pôdou ďalšieho neúspechu. Zlé vysvedčenie vášho dieťaťa je totiž do istej miery aj vaším vysvedčením. Skúste si položiť otázku, či ste počas roka urobili všetko pre to, aby vaše dieťa malo v škole dobré výsledky. Chodili ste pravidelne do školy a informovali sa o jeho známkach? Radili ste mu, keď nerozumelo učivu, občas ho preskúšali či nebodaj zaplatili doučovanie? Nekazte im prázdniny Máš zlé známky, budeš sedieť doma. Tak to je to najhoršie, čo by ste mohli urobiť. Ani náhodou ratolesti nenúťte doháňať učivo cez prázdniny. Doprajte im voľnosť a najmä odpočinok od príkazov, pokynov, prehovárania, výčitiek. Aj deti si potrebujú odpočinnúť od akéhokoľvek riadenia, rozkazovania, poslúchania, tiež potrebujú obdobie prežívania v psychologickom vákuu, mať svoju dávku slobody.

Ako „predýchať“ zlé vysvedčenie ● Nenadávajte, nepoužívajte fyzické tresty. ● Spomeňte si na vlastné vysvedčenia. ● Dajte najavo, že ste síce sklamaní, ale buďte optimisti. ● Ponúknite pomoc, spoločne hľadajte cestu, ako výsledky zlepšiť. ● Zdôraznite, že vám na dieťati záleží a zlé známky na tom nič nemenia. ● Nájdite si čas, aby ste sa porozprávali o jeho školských starostiach.

Bolo to nespravodlivé? Odvolajte sa! Možné je aj to, že ste natrafili na neobjektívneho pedagóga. Čo s tým? ● Ak má rodič pochybnosti o správnosti klasifikácie dieťaťa v jednotlivých predmetoch na konci prvého a druhého polroka, môže do troch dní odo dňa, keď bolo žiakovi vydané vysvedčenie, požiadať o jeho komisionálne preskúšanie. ● Riaditeľ školy prípadne školská správa rozhodnú, či je žiadosť rodiča oprávnená, a ak áno, do desiatich dní od tohto rozhodnutia musí byť žiak preskúšaný. ● Ak to pre závažné príčiny nie je možné, riaditeľ školy určí náhradný termín najneskôr do 15. októbra. ● Žiak, ktorý je na konci 5. až 9. ročníka na konci druhého polroka známkovaný stupňom nedostatočný najviac z dvoch predmetov, má právo na opravné skúšky. Tie sa konajú posledný týždeň školských prázdnin, presný termín určí riaditeľ školy (najneskôr do 15. septembra). ● Výsledok komisionálnej skúšky je pre žiaka konečný, aj keď sa stalo, že vo výnimočných prípadoch už Štátna školská inšpekcia nariadila opätovné komisionálne skúšky pod dohľadom inšpekcie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM