Rôzne

Vonku si dajte poriadny pozor: Kde v novozámockom okrese môžete naraziť na infikovaných kliešťov?

Už opäť útočia! Na kliešte si treba dať v týchto dňoch pri vašom pobyte v prírode naozaj pozor. Pozrite si oblasti nášho okresu, kde na ne môžete naraziť.

Ilustračný obrázok k článku Vonku si dajte poriadny pozor: Kde v novozámockom okrese môžete naraziť na infikovaných kliešťov?
Zdroj: Webnoviny.sk

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil zoznam prírodných ohnísk kliešťovej encefalitídy na Slovensku. Nájdeme medzi nimi viaceré oblasti a obce okresu Nové Zámky. Kliešte sú najvýraznejším predstaviteľom vektorov v našich končinách, ktoré prenášajú nebezpečné choroby.

„Prenášajú vírus, ktorý spôsobuje kliešťovú encefalitídu (zápal mozgových blán) a baktériu, ktorá spôsobuje lymskú boreliózu," priblížila riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Darina Sedláková. Ako dodala, obe ochorenia sú nebezpečné, lebo môžu trvalo poškodiť centrálnu nervovú sústavu a v niektorých prípadoch viesť aj k smrti.

Infikované kliešte v našom okrese

„Aj keď drvivá väčšina kliešťov nie je infekčná a spôsobuje ‚len‘ uštipnutie a cicanie krvi, jedno až dve percentá sú prenášačmi spomínaných ochorení. Na Slovensku je podľa odborníkov 37 endemických oblastí s infikovanými kliešťami najmä okolo rieky Váh a na východnom Slovensku, ale istý si človek nemôže byť nikde,“ zdôraznila Sedláková. Každý rok je hlásených asi 100 ochorení na encefalitídu a kým borelióza bola v minulosti veľmi zriedkavá, v ostatných rokoch jej výskyt najmä vo východných okresoch dramaticky stúpa.

Medzi prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy na Slovensku patrí v rámci novozámockého okresu:

  • oblasť Ipeľskej pahorkatiny, katastre obcí zo západnej strany Kováčovských kopcov Bajtava, Leľa, Skalka, Malé Kosihy, Malá nad Hronom, Kamenín, Kamenný Most, Pavlová,Sikenička, Bíňa, Mužla-Čenkov
  • oblasť Pohronskej pahorkatiny, kataster obce Strekov, Rúbaň, Dubník, Gbelce, Nová Vieska, Svodín, Trávnica, Podhájska, Dedinka, Veĺké Lovce, Kolta, Čechy.

Sara

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM