Rastislav Búgel Samospráva

Voľby do VÚC: V Nitrianskom kraji sa spoja štyri pravicové strany

Štyri pravicové strany v Nitrianskom kraji chcú pred jesennými regionálnymi voľbami spojiť svoje sily. V Komárne v utorok rokovali zástupcovia strán Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS a Nová väčšina – Dohoda. Stretnutie inicioval krajský predseda Mostu-Híd Tibor Bastrnák.

Ilustračný obrázok k článku Voľby do VÚC: V Nitrianskom kraji sa spoja štyri pravicové strany
Zdroj: TASR

„Zástupcovia strán vyslovili ochotu spolupracovať, riešili však aj predvolebný program, počet mandátov a aj povolebnú spoluprácu,” informovala tlačová tajomníčka Mostu-Híd Zuzana Bačiak Masaryková. Dohoda je podľa jej slov „na spadnutie”. Rokovania ešte nie sú uzavreté, pokračovať budú začiatkom augusta s tým, že ich výsledkom by mala byť konečná dohoda.

Súper pre Smer a KDH

Koalícia zložená zo štyroch pravicových strán by bola súperom zatiaľ jedinej ohlásenej koalície v Nitrianskom kraji Smer-SD – KDH. Smer-SD podporuje ako kandidáta na predsedu kraja Milana Belicu, ktorý stojí na jeho čele už od roku 2001. KDH sa v koaličnej zmluve zaviazalo, že nebude stavať vlastného kandidáta.

Pôvodne mala k tejto koalícii patriť aj SDKÚ-DS, to sa však zmenilo po zásahu vedenia strany, ktoré spoluprácu so Smerom-SD odmietlo. Momentálne vládne v nitrianskom krajskom zastupiteľstve koalícia v zložení Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS a ĽS-HZDS.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM