Palic Palic Rôzne

Vodiči pozor: V centre Nových Zámkov platí 20-tka!

Celé centrum Nových Zámkov je Obytná zóna a platí tam maximálna rýchlosť 20 km/h. Motoristi by pri prejazde týmto územím mali zvýšiť svoju pozornosť. Značky totiž nie je vždy dobre vidieť a nájdu sa aj také, ktoré sú poškodené. Pozrite si to...

Ako to vlastne s tou obytnou zónou je? Ľudovo povedané: V obytnej zóne sa môžu deti a dospeli hrať na ceste a nemusia chodiť po chodníkoch, napríklad môžu si tam rozmiestniť bránky a hrať futbal. Ak sa občas objaví auto, musia mu umožniť prejazd, pričom vodič je povinný brat na hrajúce sa deti ohľad a ak je to potrebné musí zastaviť vozidlo. Najvyššia rýchlosť jazdy je 20 km/hod, parkovať sa môže len na vyznačených miestach.

Vo fotogalérii si pozrite v akom stave sú značky, na ktoré sme natrafili. Ak viete o ďalších, ich fotky pošlite na novezamky@global24.sk

Rečou zákona:

9/2009 Z.z. § 5 Zvislé dopravné značky (13) Zákaz, obmedzenie alebo príkaz vyplývajúci z príslušnej zvislej dopravnej značky sa končí na vzdialenejšej hranici najbližšej križovatky, ak nie je skôr skončený inak; to neplatí pre

  1. zvislé dopravné značky označujúce obec, miestnu časť obce, obytnú zónu, pešiu zónu, školskú zónu, zónu s dopravným obmedzením, zónu s plateným alebo regulovaným státím, diaľnicu a rýchlostnú cestu, ktorých platnosť sa končí dopravnou značkou označujúcou ich skončenie,

Príloha zvislé dopravné značky (38) K značkám č. IP 28a a č. IP 28b: Značky Obytná zóna (č. IP 28a) a Koniec obytnej zóny (č. IP 28b) vyznačujú oblasť, kde platia zvláštne ustanovenia o premávke v obytnej zóne.

8/2009 Z.z. § 21 Vchádzanie na cestu (1) Pri vchádzaní na cestu z miesta mimo cesty, z poľnej cesty, z lesnej cesty, z cestičky pre cyklistov, z obytnej zóny alebo z pešej zóny vodič je povinný dať prednosť v jazde vozidlu idúcemu po ceste.

§ 52 Osobitné ustanovenia o chodcoch (1) Chodec je povinný používať predovšetkým chodník. Po chodníku sa chodí vpravo. Tam, kde chodník nie je alebo kde je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici; tam, kde nie je krajnica alebo kde je krajnica neschodná, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky. To platí aj pre chodca, ktorý nesie predmet, ktorým by mohol ohroziť premávku na chodníku alebo na krajnici.

§ 55 Osobitné ustanovenia o cyklistoch (4) Osoba mladšia ako 10 rokov smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne spôsobilá, aby na ňu riadne dozerala, a ktorá zodpovedá za dodržiavanie povinností podľa tohto zákona touto osobou.

§ 59 Osobitné ustanovenia o cestnej premávke v obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne (1) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne chodci smú používať cestu v celej jej šírke, pričom sa na nich nevzťahuje § 52. Hry detí na ceste sú dovolené len v obytnej zóne. (3) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km.h –1. Pritom je povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný zastaviť vozidlo. V obytnej zóne a pešej zóne je státie vozidiel zakázané, ak dopravnou značkou nie je určené inak. V školskej zóne možno stáť, ak tým nie je obmedzený pohyb chodcov. (4) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne chodci sú povinní umožniť vozidlám jazdu. To platí aj pre deti, ktoré sa hrajú v obytnej zóne. (5) Ak v tejto hlave nie je ustanovené inak, platia pre premávku v obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne ostatné ustanovenia tohto zákona.

NZ centrum
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM