Rastislav Búgel Kultúra

VIDEO: Púťou začal Cyrilo-metodský rok

Slávnostná svätá omša pri príležitosti otvorenia Cyrilo-metodského roka sa uskutočnila dnes v Nitre. Tisícky veriacich sa vystavovali priamemu slnku.

Omšu celebroval Mons. Stanislav Zvolenský, rímskokatolícky arcibiskup, metropolita Bratislavskej arcidiecézy a predseda Konferencie biskupov Slovenska. Na rozpálenom Svätoplukovom námestí sa stretli tisícky veriacich z celého Slovenska. Nechýbali medzi nimi mnohé osobnosti spoločenského, politického a kultúrneho života vrátane prezidenta SR Ivana Gašparoviča, premiéra Roberta Fica a cirkevných hodnostárov zo Slovenska i zahraničia. „Prajem všetkým, aby autentické ľudské i duchovné hodnoty sa stali prameňom angažovania sa každého človeka v prospech služby spoločnému dobru, aby bol zabezpečený dynamizmus a harmónia rodinného a sociálneho života vo vašej krajine,“ zaželal listom adresovaným prezidentovi Gašparovičovi pápež Benedikt XVI.

Nitriansky diecézny biskup Viliam Judák pozdravil kardinála Korca, ktorý sa zotavuje po nedávnych zdravotných komplikáciách. „Všetkých nás pozdravuje, sleduje nás cez obrazovku, ďakuje za modlitby a uisťuje nás o duchovnom spojení,“ //uviedol Judák. Arcibiskup Zvolenský vo svojej kázni zvýraznil prínos sv. Cyrila a Metoda, ktorý položili duchovný základ, ktorý dodnes podopiera a zjednocuje naše spoločenstvo. Zároveň zdôraznil potrebu slobody človeka, ktorá čerpá z Božieho slova. //„Človek prijímajúci Božie slovo je najslobodnejší, lebo uznáva slovo, cez ktoré bolo všetko stvorené. Uznáva so všetkou slobodou svojho svedomia aj slovo príkazu a zákazu, lebo to nie je slovo nanútené zvonka.“ //Pripomenul homíliu kardinála Korca, ktorú pred siedmymi rokmi predniesol kardinál pri rovnakej príležitosti ako dnes. //„Pýtal sa – chceme žiť ako národ bez náboženstva, bez kresťanstva a vieme to vôbec domyslieť? Nevidíme, aké otrasné rozmery vie nadobudnúť bez svedomia, ľudského sebectva, chamtivosť a ľudská nenávisť? Nevidíme, čo vie stvárať nenásytnosť ľudí v hospodárstve, chamtivosť podplácania, nenávisť terorizmu? Nevidíme, čoho je schopná bezbrehá sloboda, čo sú schopní robiť ľudia bez morálnych zábran? Nevidíme, ako nás pravé kresťansvto robí ľuďmi?“ Mons. Zvolenský zároveň zdôraznil potrebu uvedomovania si duchovného základu, ktorým je kresťanstvo a ktorý nám darovali sv. Cyril a Metod.

[youtube=420,270]h­ttp://youtu.be/9uf­NtnPLd-w[/youtube]

Počas slávností vystúpil aj premiér Robert Fico. Pripomenul, že práve s Nitrou sa najsilnejšie spája cyrilometodská tradícia. Misiu solúnskych bratov vidí ako jedinečnú schopnosť dvoch vzdelancov rozvinúť duchovné bohatstvo Slovákov, ktoré tu existovalo už pred ich príchodom. „Nálezy archeológov v Bojnej svedčia o tom, že Cyril a Metod neprišli medzi pohanov, ale medzi ľudí, ktorých srdcia sa napájali na myšlienky kresťanskej civilizácie.“ Ocenil prínos vierozvestcov v oblasti vzdelanosti, pretože **„je to práve vzdelanosť, ktorá je kľúčom k úspechu Slovenska.“ **

Poznáme kompletný zoznam cien kúpalísk! [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.137396_Vel­ky-prieskum-cien:-Kolko-vyjdu-kupaliska-v-regione---]Viac informácií TU![/link] Pozor na extrémne teploty! [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.137952_SHMU-varuje-Nitranov:-Najvyssia-vystraha-pred-teplom!-]Viac sa dozviete v tomto článku.[/link]

Nitra24.sk/tasr

cyrilo-metodska
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM