Anton Hrachovský Futbal

Veľké problémy novozámockého futbalu: Svoje si povedal i známy Ladislav Borbély, VIDEO

Novozámocký futbal sa opäť ocitol v nezávideniahodnej situácii. Na Mestskom úrade sa preto stretli zástupcovia mesta s futbalovou verejnosťou.

Ilustračný obrázok k článku Veľké problémy novozámockého futbalu: Svoje si povedal i známy Ladislav Borbély, VIDEO
Foto: Anton Hrachovský

Ladislav Borbély (na snímke), známy spolukomentátor futbalových zápasov, sa zúčastnil stretnutia priaznivcov futbalu s vedením mesta Nové Zámky, ktoré zastupoval viceprimátor Lukáš Štefánik. Iniciátorom myšlienky stretnutia bol na popud rozhnevaných rodičov mladých futbalistov bývalý slovenský vynikajúci futbalista a tréner, rodák z Bánova, Anton Dragúň.

V úvode stretnutia sa diskutovalo o budúcnosti futbalových oddielov FKM Nové Zámky. K problematike fungovania futbalu sa okrem Ladislava Borbélyho a viceprimátora, ktorý viedol celú diskusiu, pridala i trénerská ikona slovenského futbalu Anton Dragúň, poslanci mesta Jaromír Valent, Dávid Nagy, Katarína Hozlárová, podpredsedovia FKM Nové Zámky Ľubomír Král a Ivan Bašťovanský, hlavný tréner Nikola Bukovič aj jeden z hráčov – Adam Bombicz.

Diskusia o rekonštrukcii

Druhá časť stretnutia sa niesla v duchu diskusie o rekonštrukcii novozámockých futbalových stánkov. Tie sú momentálne dva – štadión Ladislava Gancznera a štadión na Sihoti. Tu sa k predchádzajúcim rečníkom pridali i Štefan Straňovský – šéf atletického klubu a za ženský futbal Peter Bábin.

Futbalisti v kritickej situácii

Na prihlásenie sa do nového súťažného ročníka je nutné vykonať registráciu tímov do pondelkovej polnoci. Tým sa klub zaviaže následným výdavkom a platbám, ktoré by mali každomesačne dosahovať výšku viac než 3 000 eur. Poslanci síce schválili oddielom FKM Nové Zámky dotáciu 20-tisíc eur, na základné fungovanie v súťažiach by však potrebovali z mestskej pokladnice minimálne 30-tisíc eur. Jedná sa o budúcnosť vyše 200 mladých futbalistov reprezentujúcich farby mesta. Len na samotnú mládež je potrebných cca 70-tisíc eur.

Viceprimátor mesta Lukáš Štefánik dal predstaviteľom novozámockého futbalu prísľub, že potrebné financie dostanú k dispozícii. Registrácia tímov by tak mala prebehnúť načas. O možnosti zániku súťažného futbalu v meste sa viceprimátor baviť nechcel, túto možnosť nepripúšťa. „Keď sa nájde v mestskom zastupiteľstve väčšina, ktorá podporí návrh navýšenia dotácie pre futbal, tak môžem prehlásiť za primátora, že on tento návrh podpíše,“ vyhlásil Lukáš Štefánik.

„Keď takýto návrh, na mimoriadne navýšenie dotácie pre futbal, nebude na najbližšom zastupiteľstve pripravený, tak osobne ho podám. Navrhnem ho, podporím ho a urobím všetko preto, aby ho podporilo čo najviac poslancov,“ prisľúbil viceprimátor.

Rozhorčené reakcie

„Som Novozámčan a som bytostne zviazaný s futbalom. Toľko hanby, čo ja musím roky zažívať, je až neúnostné. Ukazovateľ, ako sa mesto stará o šport, je veľmi vážny. Musím povedať, že tak ako za predchádzajúceho vedenia, tak i za tohto vedenia, sa pre toto mesto nič nerobí. Možno že sa aj robí, ale títo občania to nepociťujú,“ začal svoj prejav Ladislav Borbély.

„Ja by som bol veľmi rád, keby zástupcovia mesta povinne navštívili športoviská v našom meste. Futbal má v Nových Zámkoch tradíciu. Samozrejme je tu aj hádzaná, ktorá výborne fungovala a verím, že ešte aj bude fungovať. Teraz je tu hokej – novinka. To je veľmi dobré, ale musí tu byť stanovená nejaká cieľová skupina, nejaká stratégia tohto regiónu. My musíme jasne deklarovať, ktorý šport má v regióne prioritu. Vychádzať by sa tu malo z toho, čo tu má historické korene. Tu ľudia chodili na futbal, chodili na hádzanú, teraz začnú chodiť na hokej, pokiaľ to pán Sucharda bude financovať. Keď ho prestane financovať, zabudne sa aj na hokej,“ konštatoval bývalý šéf Únie futbalových trénerov Slovenska.

„Tu treba konečne buchnúť na stôl. Tu druhosignálna sústava nefunguje, treba ísť na prvú úroveň signálnej sústavy,“ rázne poznamenal Borbély.

„Máme tu dva futbalové stánky, oba stoja za h*vno. Sú hanbou tohto regiónu. Sú hanbou vás, čo vediete toto mesto. Pri každom takomto hlasovaní, ktoré sa týka športu v tomto regióne, musia byť poslanci, ktorí budú hlasovať proti rozvoju športu v regióne, menovite vyzdvihnutí. Pri najbližších voľbách musia byť tie mená verejne vyvesené, aby ich občania videli,“ pokračoval vo svojom plamennom prejave Ladislav Borbély.

„Našli sme peniaze v rozpočte na to, že do decembrového zastupiteľstva dáme prichystať projekt na spolufinancovanie modernizácie štadióna na Sihoti. Keď budeme vedieť aká je finančná nákladnosť projektu, budeme hlasovať na zastupiteľstve. Ak sa návrh schváli, vyhlásime verejnú obchodnú súťaž na predaj pozemkov pod štadiónom Ladislava Ganznera. Takto získané prostriedky chceme použiť na rekonštrukciu štadiónu na Sihoti tak, aby sme spravili dobré podmienky hlavne pre deti. Už raz sme to v zastupiteľstve navrhovali a neprešlo to. Teraz budeme bojovať viac, aby to prešlo,“ prisľúbil Lukáš Štefánik.

Zvyšok príhovoru Ladislava Borbélyho si môžete pozrieť na videu nižšie. Ospravedlňujeme sa za zníženú kvalitu zvuku.

Ladislav Borbély o novozámockom futbale
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM